być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody. Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-). Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćPrzepisów na rożnego rodzaju bułeczki i drożdżówki znam wiele ale jagodzianki popełniłam chyba tylko raz. Dzisiaj z samego rana, czekając na powrót Córci z nocowania u koleżanki, upiekłam jagodzianki po raz drugi w wersji mocno zakręconej, brudzącej palce i języki ale przede wszystkim przepysznej, puchatej :) Zapraszam na Ślimaczki Jagodowe by Wiewióra :) Zakręcone Jagodzianki
Dzieje kuchennej Wiewiórybułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę pomieszałam i powstały te pyszne, lekkie drożdżówki. W oryginale z serem, u mnie z jagodami i kruszonką z drugiego przepisu. Bułeczki piekłam we wtorkowy poranek a dzisiaj do porannej kawy zjadłam ostatnia, nadal
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobiłam gruszkowy dżem i pizzę na obiad, tradycyjnie. Drugiego dnia Małżon wpadł na pomysł wyjścia do kina więc zawieźliśmy dzieciaki do babci. W trakcie gdzieś tam były grzyby i drożdżówki, o których wspominałam wczoraj. I tyle z kulinariów domowych, bo po kinie był jeszcze kebab. Skądinąd dość nietypowy... pita rewelacyjnie chrupiąca, podgrzana
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystko tak jak napisano. Przychodzą niestety takie momenty gdy musimy zmienić życie, zmodyfikować jadłospis. Warto wówczas spróbować zmienić przepisy już nam znane. Moja teściowa nie mogła kiedyś uwierzyć, że drożdżówki, słodkie bułeczki, można upiec bez mleka, tymczasem ja właśnie takie piekę
Dzieje kuchennej Wiewiórygrzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami
Dzieje kuchennej WiewióryKulinarnych wyprawach Jamiego". Czekałam tylko na jagody by je poczynić! Są niebywale delikatne, miękkie, idealnie wilgotne i puszyste a połączenie jagód z pomarańczą zachwyciło mnie zdecydowanie! Seksowne drożdżówki
Dzieje kuchennej Wiewiórywodą, dodajemy gałązkę mięty (świeżej lub suszonej) i gotujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty, słodzimy do smaku, przykrywamy pokrywką i całkowicie studzimy. Smacznego!!! A w tle widzicie drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Kuchnia domowa Aniszklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!!! Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami: Ciasto z truskawkami Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami Ciasto truskawkowo-kawowe Torcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami
Kuchnia domowa AniSezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :) Składniki: Ciasto: pół kg mąki 2 jajka 50 g drożdży pół szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka margaryny lub masła 1 szklanka mleka szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia domowa Aniwcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut. 5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek. Smacznego
Kuchnia domowa AniPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej
UgotujmyTo.plSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę! Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoBędę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki
Ostra na SłodkoNarobiłam smaka samym zdjęciem , co?! ;) Czasami jest tak , że nudzą nam się zabierane codzienie do pracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny
Ostra na Słodko