drozdzowka - 3896 przepisów (strona:186/260)

Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 152

moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura

BaRepas
Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami 123

ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Zajadać ze smakiem! Smacznego

Kuchnia Ellie
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 146

towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany? Czy nie można zamienić żelek na owoce, wstrętnie żółtej oranżady na soki owocowe, a ociekającego keczupem hot-doga na świeżą drożdżówkę?  Czy dzieci zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 128

ciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie.  I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką. Kojące i miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 159

świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki? Kto nie będzie ciekaw smaku pomidorowych lodów i genialnego pomidorowego creme brulee ? Kto w hiszpańskiej tawernie odmówi sobie wielkiej grzanki z czosnkiem i pomidorami? Kto choć raz otwierając słoik suszonych pomidorów

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

niespodzianki nie opadnie tak szybko, jak kapryśny suflet.  Będzie krążyć wokół jak najwspanialszy zapach domowych konfitur i unosić się wysoko jak najpiękniej wyrośnięta drożdżowa baba.  W drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj ten składnik nie jest mi potrzebny. Niespodzianką ma być  constans . Ten sam smak i zapach, jaki pamiętam z dzieciństwa, gdy jeszcze ciepłą popijałam zimnym mlekiem

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 165

kwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami.  Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów do domu.  Smażyć cynamonowe gofry i zaczynać nimi niedzielne poranki. Lubię. Lubię

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 129

mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 154

dużo czasu ... Tak, wałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki!   Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu

KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 132

biletem do każdej z nich. My cztery. Razem. Z tym samym biletem i planem podróży.  Do kuchni, piec i plotkować - wirtualnie. Plotkować i piec - rzeczywiście. Chleb. A może drożdżówkę. A może coś pomiędzy... Potrzebna mi była ta podróż, potrzebny powrót do chwil, kiedy zapach chleba otula jak najlepszy przyjaciel i przynosi spokój, po prostu. Potrzebujemy się. I Wy też

KUCHARNIA
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 293

Polsce na śniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego często kupujemy po drodze do pracy czy szkoły drożdżówki lub gotowe bułki). Śniadanie to podstawowy i obowiązkowy! posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj rano te kilka - kilkanaście minut snu są dla nas na wagę złota - niestety kosztem śniadania. Mamy nadzieję

W kuchni Katie
Dyniowe bułeczki 161

bułeczki mona podawać zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Mi smakują najbardziej z serkiem wiejskim i dobrym pomidorem. Zwiększenie ilości miodu lub dodanie cukru zmieni je w pyszne drożdżówki. Polecam również nadziane ulubioną konfiturą lub czekoladą:).   *jeśli puree będzie bardzo wilgotne możemy zredukować ilość mleka

Zapiski Młodej Żony
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 158

takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca to... A kiedy jest ci źle, zaczynasz szukać. I szybko znajdujesz.... pocieszycieli w postaci drożdżówek, paluszków, ciasteczek.  I właśnie wtedy przychodzą. Nie jeden. Przynajmniej kilka, bo nie zdążyłaś się nawet zorientować. Nadprogramowe kilogramy. Im bardziej chcesz się ich pozbyć, tym bardziej wpadasz w błędne koło

bistro mama
Jagodzianki z lukrem - przepis II 182

aura nie zachęca do spacerów, postanowiłam upiec jagodzianki.   Wykorzystałam po raz kolejny moje zapasy z zeszłego roku. Przepis wzięłam od Liski . Wyszły naprawdę pyszne, polecam :-) Ciasto na 18 drożdżówek: 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 570 g mąki pszennej 3 łyżki cukru Nadzienie

Na słodko lub wytrawnie
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM 116

Zastanawiałam się do czego jej użyć.  Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli   1/2 szklanki mleka

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania