danie nie było uwzględnione w planach na sobotnie kucharzenie. Wyszło przypadkiem, bo ugotowałam za dużo kaszy gryczanej i zrobiłam za dużo farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką
Weekendy w domu i ogrodzieopinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut wcześnie rano wstać, aby przygotować kanapki z ciemnego pieczywa
Truskawkowa FiestaKażdy starannie przygotowywał sobie słoiczki, żeby podzielić się tym smakiem z rodziną. A całej tej sytuacji towarzyszyła świetna zabawa. Na zakończenie Paweł Małecki przygotował nam pyszną drożdżówkę, którą zjedliśmy wspólnie przy jednym stole, do tego zajadaliśmy konfiturę truskawkową z czekoladą, którą wcześniej razem przygotowaliśmy. Było mnóstwo owoców, które zamykaliśmy na zimę
Niezły Młyneknakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Drożdżówki przygotowała Czesława Smacznego
kgwjanczewośliwkami (w środku) i sosem karobowo -kakaowym~ Po dzisiejszym śniadaniu wiem jedno... Sos karobowo-kakaowy > Sos kakaowy :D ♥ Cieszmy się ostatnim wolnym poniedziałkiem! :( Ja uczczę go robiac drożdżówki z malinami :) Zaraz ruszam do kuchni
breakfast of dreamssłono, ale koniec sierpnia i piękne śliwki na targach zmotywowały mnie do upieczenia ciasta śliwkowego z rumowym cappuccino. Śliwki zazwyczaj zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem. Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna: Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi
Moja smaczna kuchniaPrzecież jak nie teraz to kiedy?, śliwki to smak jesieni, pyszne węgierki jakimi się zajadałam w ogrodzie za domem, jakie to były piękne czasy!. Zróbcie pyszne drożdżówki ze śliwkami, będą w sam raz na podwieczorek albo jutro do porannej kawy. Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm, ok 8-9 sztuk: 45 dag mąki pszennej 3 i 1/2 dag świeżych
Apetyczna babeczkaktóry uznaje za jedyny właściwy ;) Podobnie pewnie z punktami, w których kupić można te rarytasy. Przypomina mi to dysputę sprzed kilkunastu laty - która z cukierni w Wadowicach robi prawdziwe drożdżówki papieskie? Ja w każdym razie nie próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje
Weekendy w domu i ogrodzielubimy i uważamy, że jedzone raz na jakiś czas nam nie szkodzą ale to co mogę zastąpić wersją bezglutenową chętnie zastępuję. Póki co pozostaję przy tradycyjnej wersji domowych słodkich drożdżówek ale z pizzą eksperymentowałam już wielokrotnie i przepis który dziś Wam prezentuję jak do tej pory wyszedł mi najlepiej:) Niektórzy szukając zamienników chcą jak najbardziej odzwierciedlić smak glutenowej potrawy
Mienta blogTymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na moje ulubione owoce powoli dobiega końca. Jednym z moich ulubionych wypieków z jagodami są bułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z
Mienta blogpieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie Pichceniektóre znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami
Smakołyki Berenikisezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą
Poezja smakuNAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy
Słodko-Słony Świat Ilony