drozdzowka - 3896 przepisów (strona:181/260)

Drożdżowe ślimaczki z serem 144

Drożdżówki powstały w wyniku testowania przepisów Capri z portalu PP. Wypiek nad wyraz udany, moje łasuchy rozprawiły się z nimi w błyskawicznym tempie :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 249

Idealna propozycja na śniadanie (choć pokusiłabym się także na obiad i kolację :)) Drożdżówka jest mega pyszna - miękka, puszysta, wilgotna... i ten zapach... a jak efektownie wygląda na stole :). Do jej krojenia nóż nie będzie potrzebny, wystarczy odrywać kawałek po kawałku :) Uprzedzam - szybko znika :) Składniki: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej pół łyżeczki

Domowa Cookierenka Agi
.769. dynia w drożdżowym 123

jednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko

breakfast of dreams
cinnamon roll...pancakes 229

Znacie pewnie te pyszne, cynamonowe drożdżówki? :) A gdyby tak odtworzyć ich smak w pancakes'ach? Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić

chili & sugar
Pączki! 193

który obsypujemy lekko mąką. Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie. AaaAAAaaa! THE BLOB! Mniej więcej taką ilość ciasta odrywamy Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci Nadziewamy. Nie uznaję szprycowania drożdżówek. Sklejamy i formujemy na okrągło "moczymy" w mące, by nie przykleiły się do papieru  i spokojnie rosły Układamy niezbyt blisko siebie i zostawiamy do wyrośnięcia Układamy wyrośnięte kulki

Kuchenna Kontrrewolucya
Marcowe migawki 111

już za chwilę święta... W poprzednim miesiącu dużo się u mnie działo, nie tylko kulinarnie. To, co zdążyłam uchwycić telefonem, właśnie Wam teraz prezentuję :) 1. Powyżej na pierwszym zdjęciu drożdżówki z cynamonem i skórką pomarańczową w trakcie produkcji :) Wyszły pycha! 2. A to już wafel przekładany specjalnie na życzenie M :) jak trochę dopracuję przepis to na pewno pojawi się

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 97

Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona) a jabłka i orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki 10 g suchych drożdży 70 g cukru 225 ml mleka 90 g masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka

My simple kitchen
Makowy kwiatek drożdżowy 148

później rzucając okiem na przepis ze zgrozą stwierdziłam, że zapomniałam dodać cukru... Nie tyle zrozpaczona co wściekła czekałam na efekt końcowy, czyli smak ciasta. O DZIWO (przez duże D), drożdżówka wcale nie okazała się być znowu taka niesłodka, a to za sprawą dość słodkiej masy makowej. Koniec końców, żeby podratować jeszcze trochę mój wypiek, polałam ciasto solidną porcją lukru

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami 230

truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało. Składniki 600-800 g świeżych truskawek 3 duże jajka (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Poezja smaku
Maślane bułeczki z konfiturą 134

niedzielne śniadanie.  Gdy pierwszy raz zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli

Garniec Magalie
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 164

straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych połączeń, które znamy z dzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, która Babcia częstowała, gdy wpadaliśmy zziajani do kuchni, opowiadając o najnowszym, wielkim odkryciu. Można go dodawać do dań wytrawnych, serwować w nieoczywistych kombinacjach, a nawet... Ususzyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 103

Czekoladowy suflet 8.       Deser malinowy z nutką cytryny 9.       Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12.   Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 138

Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko 0 10 10 14 Kawa mrożona z pian

Tradycyjna Kuchnia
Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 141

drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko! Składniki: 40 dag mąki 4 dag drożdży ½ łyżki cukru ½ szklanki mleka 20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek) ½ łyżeczki soli Wykonanie: Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka dyniowa 122

Moja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków. Składniki: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki drożdży 6 łyżek cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki przetartej dyni ½ łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1 aromat do ciast dowolny tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania ciasta Wykonanie: W podgrzanym mleku

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania