drozdzowka - 3896 przepisów (strona:180/260)

Ciasto drożdżowe bez wyrastania 154

słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram

dom-agi.pl
Konfitura z rabarbaru 159

Były drożdżówki z rabarbarem, czas na zamknięcie go na zimę w słoiki. Mam go sporo, dostałam od sąsiadki. Trochę zamrożę a resztę przerobię. Dziś konfitura z samego rabarbaru. Kolorem nie powala ale jest pyszna. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 148

truskawki. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki. Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką, Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 151

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z rabarbarem 236

Udało się zdążyć przed końcem sezonu na rabarbar:) Drożdżówka z rabarbarem SKŁADNIKI: 2 szklanki   mąki tortowej 3   żółtka niepełna szklanka   mleka 4 dag   drożdży 3 łyżki   cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki   margaryny szczypta soli kruszonka: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki   cukru pudru cukier waniliowy szklanka   mąki krupczatki 1 kg obranego

MarciochaKucharzy
Serniczki z ricotty 127

wystygnięcia, a następnie podawać polane płynnym miodem.   Z przepisu otrzymamy ok. 10-12 serniczków (w zależności od blaszki / foremek jakie posiadamy).  Przepis pochodzi z książki "Słodkie chwile (drożdżówki, ciasteczka i naleśniki

Mania Wypiekania
Jagodzianki 138

Wszyscy się uwzięli na jagodzianki, bo przecież sezon jagodowa trwa. Codziennie jakieś nowe przepisy na te najpopularniejsze, ulubione drożdżówki. Nie powiem, miałam ochotę upiec, ale odwagi już nie, bo moje wypieki często po prostu nie wychodzą, a i ja do pieczenia zabieram się jak pies do jeża... że tak kolokwialnie powiem. ;) I wzdychałam tylko do pięknych jagodzianek ze zdjęć... Tymczasem

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżówki 112

Pyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru   dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach

Moje domowe kucharzenie
Drożdzowa gwiazda 137

szczypta soli - 70g konfitury malinowej - 100g konfitury z malin i czekolady Wawel Ilość powyższych składników wystarczy na 9 części naszej gwiazdy, a każda z nich jest wielkości średniej sklepowej drożdżówki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem, solą i drożdżami. Następnie dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko (żeby aktywować drożdże) i żółtka (białka zostawiamy na później). Wszystko

Kuchenne Wariacje
Marmolada dyniowo-jabłkowa 132

Pyszna słodka marmolada o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Doskonała do tostów, drożdżówek i strucli. Jej przygotowanie najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia rozparować i zesmażyć z cukrem i przyprawami do uzyskania gęstej konsystencji. Zostawić na noc do wystudzenia ( sporo wody jeszcze odparuje w tym czasie). Następnego dnia zmiksować po czym podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając, żeby się

Wiem co jem
Marmolada z jabłek i mirabelek 136

Dość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na tyle ścisłą konsystencję iż pod wpływem temperatury nie popłynie. Kto woli bardziej słodką może dodać więcej cukru." Czytaj więcej

Wiem co jem
Placek drożdżowy z serem pod kratką 156

wiaderka, ale z "batonu", czy też "kiełbaski" jak kto woli, a ten ma zupełnie inną konsystencję niż wiaderkowy. Olbrzymia drożdżówa ma tą przewagę nad małymi drożdżówkami, że można ukroić sobie kawałek adekwatny do apetytu, i bez względu na jego wielkość tłumaczyć, że to przecież tylko jeden kawałek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami 162

sposoby wykonania poniosła porażkę kulinarną. Efekt końcowy jest dokładnie taki, jaki był zamierzony. Niestety, pod tym względem współczesna literatura kulinarna pozostawia wiele do życzenia. Zapraszam więc na pyszną „babciną” drożdżówkę z serem i rodzynkami wykonaną w oparciu o przepis Barbary Bytnerowiczowej – wprawdzie troszkę mocno przypieczoną, ale mój piekarnik ewidentnie nie lubi się z drożdżowym ciastem J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe ślimaczki z serem 144

Drożdżówki powstały w wyniku testowania przepisów Capri z portalu PP. Wypiek nad wyraz udany, moje łasuchy rozprawiły się z nimi w błyskawicznym tempie :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania