drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę. Składniki: ciasto: 900g mąki 60g drożdży 360-400 ml mleka mała plaska łyżeczka soli 150g masła 2 jajka 150g cukru Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLatem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe a najlepsze są chrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka. *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać ze sobą na wycieczkę czy do szkoły jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek. Składniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego 200 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + do posypania 2 gruszki szczypta cynamonu Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyć te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących bo tak pachniały
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Miód i pieprzjakiegoś znanego szefa kuchni w akcji... Dla pań i panów, niestety po filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji Emotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka
Dzieje kuchennej WiewióryPuszyste i delikatne drożdżówki ze słodkim kremem czekoladowym. Świetne na śniadanie lub słodki podwieczorek. Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje i długo zachowuje świeżość. Szybkie i łatwe do zrobienia, podbiją serca niejednego smakosza :) Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g stopionego masła + krem
Domowa cukiernia Ewymałe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami , drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem , ze scinków ciasta można wykonać krateczkę . Piec w temp 175 st ok 30- 35 min. Ciasta z owocami posypać brązowym
Gotowanie jest łatwedrożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego
Pełny talerzDomowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy
Tradycyjna Kuchnia