drozdzowka - 3896 przepisów (strona:169/260)

To tłuste mascarpone… 137

banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek

Kucharzyca
Drożdżówka z serem - smak dzieciństwa 120

drożdżówki zdecydowanie kojarzą mi się z dziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :) Są pyszne! Składniki: 30 dag mąki 2 dag drożdży ¾ szklanki mleka 4 dag masła 2 żółtka jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 serki waniliowe po 90 gram kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z groszku i brokuła, z chrzanem. Detox dzień 5 115

dzieje. Czuję się za to jakoś tak lekko i mam więcej ochoty do działania mimo bardzo zmiennej, marcowej pogody. Oczywiście mam zachcianki - zjadłam kawał porządnego kotleta albo ciepłą drożdżówkę z serem , ale wytrzymam. Mam nawet szczery zamiar po detoxie nie rzucać się na to co było zabronione a do swojego codziennego menu wprowadzać więcej warzyw, szczególnie zielonych. Co prawda mięso

Smaczna Pyza
Baba drożdżowa Wielkanocna. 183

masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie, ale nie krócej niż 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, miękkie, sprężyste i lśniące. Gotową drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.      Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 167

komuś się przydadzą :) Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nie tylko bułeczki można z niego upiec - można też samo w sobie przełożyć do formy i nacieszyć podniebienie drożdżówką do kubka mleka, kakao czy kawy :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej luksusowej typ 550 (np. Młynomag) 1/2 litra ciepłego mleka 10 dag świeżych drożdży 3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki

Kolorowy Przepisownik
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 150

zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 145

bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 5 łyż ek cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Do ciepłego mleka

Chocolate Muffin Blog
Drożdżówki cynamonowe z odrobiną miłości 114

smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy w rulon, składamy na połowę sklejając końce i ostrym nożem przecinamy  wzdłuż nie naruszając sklejenia, rozchylić ciasto na boki tworząc serce. Drożdżówki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut

Apetyczna babeczka
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 185

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!  Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej akcji

Grunt to przepis!
jabłkowo-gruszkowe drożdżowe ciasto na suchych drożdżach... 123

miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, delikatna i owocowa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mini pączki z ricottą 136

Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze. W dodatku w czasach, kiedy codziennością jest dieta bezglutenowa, fitness i dbałość o zdrowe odżywianie zjedzenie jakiejkolwiek słodkiej drożdżówki może uchodzić za spektakularne obżarstwo

Bon appetit mon amie
Śniadaniowe muffiny migdałowo makowe 77

false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Coś słodkiego na drugie śniadanie  nie zawsze musi oznaczać drożdżówkę. Słodkie bułki można zastąpić na przykład lekkimi muffinkami (te w wersji bezglutenowej). Śniadaniowe muffinki świetnie się sprawdzą jako przekąska w szkole, albo w pracy (można zjeść np. z ulubionym jogurtem

Bon appetit mon amie
Chałka w trzech smakach 132

zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części. 3. Do pierwszej części ciasta dodać kakao i ugniatać, aż kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę. Do drugiej części dodać suchy mak i znów ugnieść, by mak rozszedł się po cieście. Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagnieść do uzyskania mniej lepiącego

Kuchnia domowa Ani
Pyszne drożdżówki 135

poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu bułeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Drożdżówki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 370

smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania