wiem czemu, ale ostatnio coś lubię "pracować" z ciastem drożdżowym..i tak oto powstały pyszne drożdżówki z domowym budyniem, kiwi i kruszonką..oczywiście budyń można przyrządzić z torebki i dać inne owoce..wszystko wedle własnego gustu. 50 dkg mąki 40 g świeżych drożdży 20 g miodu 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 szkl. mleka szczypta soli 75 g miękkiego masła
Moje domowe kucharzenieWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami (pierwszy przepis znajdziecie tutaj ). Dzisiejszy przepis jest nieco inny, gdyż rabarbar posłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta
Rozpustne gotowanierabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas
Kulinarne przygody Gatityurodzinowe poprawiny. Dlaczego poprawiny? W moje urodziny nie mogłam przyjąć gości, bo zrobiliśmy z moim mężem niespodziankę rodzince i odwiedziliśmy ich podczas urlopu nad morzem. Rodzinka zamówiła sobie drożdżówkę, ale musiało być coś jeszcze i tak powstała tarta truflowa. Tarta truflowa Składniki na spód 400 g wafelków czekoladowych (ja użyłam w polewie czekoladowej „Pryncypałki”) 120 g stopionego
Kocham CzekoladęZapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera
Sama słodycz i szczypta chilidrożdży w ciepłe miejsce. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku. Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane). Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar. Dokładnie myjemy
paapilotkaaCiasto z rabarbarem - stały gość na moim wiosennym stole. Tym razem drożdżowe. Chyba następnym razem robię je w wersji okrągłych drożdżówek, które kojarzą mi się z czasem podstawówki. Miękkie i delikatne, a do tego orzeźwiający rabarbar i słodka kruszonka. Czego chcieć więcej? Jeśli szukacie innych przepisów z rabarbarem to zapraszam tu . Ps. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Dla kogo
Mania Wypiekaniaogrodową Noc Muzeów. Pracy co nie miara ale jeść trzeba. Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem
Smakowity Blog Kulinarnydzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego cieszę się, że jest w końcu
Poezja Smaków - blog kulinarnykupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku
królestwo garówgłównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatityrogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i pieczemy do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Źródło tutaj
Rozpustne gotowanieWeekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo, a jak smakuje.... Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła Nadzienie; 25 dag sera twarogowego torebka cukru waniliowego 2 łyżki cukru
Radość kipiąca uśmiechem.upiec ciasto. Czas pieczenia wydłuży się do 40-50 minut. *nie zużyłam całej kruszonki, można ją zamrozić lub wstawić do lodówki i wykorzystać np. do ciasta drożdżowego lub drożdżówek
Niebieski kubek z kawa