Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam! Składniki na 16 drożdżówek: 125 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajka 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: 700 g śliwek
Blondynka Gotujeardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura
coolinarnastrefa.blogspot.comktóre kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką PRZEPIS (na dużą blachę z piekarnika) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min Ciasto 1kg mąki 4 jajka
coolinarnastrefa.blogspot.comNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru
Słodkości i nie tylkokrólową wypieków nie jestem - to są pomówienia i insynuacje. Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe , drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami. Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki
Smaczna Pyzablogu "Mężczyzna gotuje" można przeczytać od dzisiaj zapis rozmowy jaka miała miejsce niedawno w warszawskim parku. Marcin wyciągnął mnie na spacer i pogawędkę o gotowaniu więc spakowałam drożdżówki , lemoniadę i poleciałam na swojej miotle. W końcu jestem już starszą panią i nieczęsto zdarza się podobne zaproszenie przez przystojnego, młodego człowieka :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie
Grunt to przepis!Wśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka śmietany, 130 g masła, 5 łyżek cukru, 3 żółtka, Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto
Delicious TitbitsDawno nie było u mnie nowego przepisu na pączki. Dlatego dzisiaj wrzucam jeszcze cieplutki przepis na mini pączki z serka wiejskiego. Ja użyłam do ich zrobienia
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: -500 g mąki pszennej -50 g świeżych drożdży -50 g cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -3 łyżki
I LOVE LIFEDziś mija dokładnie 7 lat od pierwszego postu na tym blogu! Co za piękne urodziny :) Z tej okazji mam dla Ciebie pyszne dwukolorowe brioszki idealne na
Delicious PlacePrzepiękna i bardzo smaczna gwiazda makowa! Do jej przygotowania musisz zrobić proste ciasto drożdżowe, a następnie w odpowiedni sposób zwinąć nacięte końce, tak aby stworzyć ten
nietylkopasta.plPizza, w której znalazł się czerstwy chleb. Dobrze smakuje i jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa. Ciasto: 2
Praktyczna plSkładniki: 200 ml ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (ok.30 g ) 1/3 kostki masła (ok. 70 g) 2 łyżki cukru 4 żółtka 1 całe jajko 3,5
Kocham CzekoladęJak ją sklasyfikować? Ani to chleb, ani do końca ciasto. Pewne jest jedno, że to coś unikatowego i wyjątkowego. To rodzaj słodkiego pieczywa, które mimo
Smakowity Blog Kulinarny