tylko ciasta, ale też nowe odsłony tradycyjnych potraw wigilijnych. Ciasteczka też się znalazły Świąteczne przepisy z makiem Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami, a więc bez dodatku białego cukru. Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru Japoński makowiec
FitkotMmmm… już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze
Be Fit Be Strongtylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny z barszczem. Składniki (na 1 dużego kulebiaka): 300g mąki 25g świeżych drożdży 125ml ciepłego
Smaczna Stronapropozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku cebula olej
Weekendy w domu i ogrodzieMagda Napchane po brzegi puchate i drożdżowe paszteciki wprost proszą się aby stać się nieodłącznym towarzyszem gorącego barszczu. U nas pojawiają się do przegryzania przed, w trakcie i nawet w kilka dni po Wigilii, nawet zimne smakują obłędnie. Tutaj podałam przepis na 16 niewielkich sztuk, ale polecam podwoić przepis jeśli mamy w domu więcej niż 2 sztuki ludzi
Smaczna StronaDrożdżowy makowiec to jeden z kilku wypieków bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Tym razem mam dla Was prostą do wykonania struclę makową. Makowiec z tego przepisu jest miękki i puszysty a przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Chociaż nie nastawiajcie się, że długo pozostanie na Waszym stole, bo jestem przekonana, że szybko znajdzie zwolenników. Pamiętajcie, że mak to także
Z Hrabiną w kuchniPRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do misy robota, następnie wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Dodajemy jajko, olej i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek
Kulinarne Fantazje Mariolitarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo
Niedzielny kucharztarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo
Niedzielny kucharzmoże zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy jest jeszcze bardziej kruchy
Słodkie okruszkinaleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne wyroby
CzarnawisienkaDziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek do barszczu czerwonego. Ja zawsze piekę go wcześniej i mrożę, wyjmuję wieczorem, dzień przed wigilią i pozwalam mu samoistnie odmarznąć. Przed samym podaniem ogrzewam go w piekarniku przez około 10 minut, żeby był lekko ciepły. Smak
Rozpustne gotowaniezbiór 35 przepisów na Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym
Lena Gotujezamrozić. Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku. Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina
cool and minty