drożdżowe - 16813 przepisów (strona:561/1121)

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 65

boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Nie za długo aby kiełbasa pozostała krucha. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenny na drożdżach 69

Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. Wyrobić gładkie ciasto - wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem

Kocham..lubię..gotuję..
Udkówka - kiełbasa z udek kurczaka, parzona 244

zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę. Przygotować osłonki białkowe - wg instrukcji producenta. Pociąć na kawałki, u mnie

Kocham..lubię..gotuję..
Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami 87

Znane już ciasto krucho-drożdżowe z przepisu Halusi, które już pokazywałam w formie uroczych ciasteczek z wiśniami   również w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie

Kocham..lubię..gotuję..
Bułki nocne II 108

lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami  ze względu na udział

Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 126

przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą

ciasta i desery czyli na słodko
Zdrowe mini pączki z piekarnika 71

wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak

zdrowo i aktywnie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 100

daniach.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 9 NAJLEPSZY OWOCOWY KEKS  Przepis znajdziecie tutaj .  Typowe ciasto Wielkanocne, które z pewnością jest na Waszych stołach. Zapewne znacie przepisy na drożdżowe, z kawałkami owoców w środku, lecz na taki przepis jak mój pewnie jeszcze się nie natknęliście.  W przepisie nie znajdziecie masła ani jajek, bo klejem ciasta są owoce

zdrowo i aktywnie
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 68

prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy

zdrowo i aktywnie
Najłatwiejsza babka cytrynowa 120

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier

Gotujemy i jemy
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 110

Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna   ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka

królestwo garów
Lunchbox dla przedszkolaka 124

część 18 część 19 część 20 część 21 Dzień 1: kanapka z focacci ( przepis na Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą ) z żółtym serem i ogórkiem pomidorki sezamki Dzień 2: Bułeczka drożdżowa pomidorki koktajlowe żółte, różyczka brokuła (tylko sparzona wrzątkiem), plaster papryki Zapraszam po inspiracje na bułeczki domowe: Słodkie bułeczki – przepis Drożdżówki z serem i malinami Drożdżówki z ananasem Drożdżówki piernikowe Proste

Dorota Smakuje
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 107

słodkie śniadanie. Problem pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli

Kate's Kitchen
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 97

pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także wyraźne nuty czekolady, mięty pieprzowej, mięty czekoladowej i eukaliptusa. Podsumowanie: wino o wysokiej kwasowości, średnich ale krągłych i aksamitnych taninach oraz przepięknie zbalansowanym alkoholu

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania