słodkie śniadanie. Problem pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli
Kate's Kitchendodać do nich migdały. Był absolutny strzał w dziesiątkę. Zresztą spróbujcie sami jak smakują racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami i migdałami. Na blogu znajdziecie też najlepsze przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami Dlaczego Jabłka Gajeckie Do naszych racuchów wybrałyśmy, jak zwykle zresztą, pyszne Jabłka Grójeckie. Pełne słońca i witamin są idealnym dodatkiem do nieskończonej ilości dań. Wpisane
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować z kulką drożdżowego ciasta. Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Nie ma w tym żadnej magi. Po prostu całą robotę jaką wykonują mięśnie biorą na siebie drożdż
Niedzielny kucharzJagodzianki – drożdżowe bułeczki wypchane jagodami. W sezonie świeżymi, po sezonie z mrożonymi lub dżemem jagodowym. Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez dodatków. Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże. Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek. ciasto : 300 g mąki tortowej, 8 g suchych drożdży, 120 – 130 ml mleka, 2 jajka
królestwo garówzachęca też swoim wyglądem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Gdzie jeszcze na blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem borówki amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkokawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze
W Mojej Kuchni LubięMuffiny angielskie pieczone w ramach wydarzenia organizowanego na Fb - klik. Muffiny angielskie to po prostu bułeczki drożdżowe ale pieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp. 3 szkl. mąki 650 1/3 szkl. mleka (80ml) 1/2 szkl. wody (125ml) 25 g masła 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szkl. semoliny Mleko
Moje domowe kucharzeniekolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami! Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo upiecz! Żeby było dużo ciasta i owoce tylko na wierzchu! I nawet
bistro mamalipcu Amber zaproponowała upieczenie w swojej piekarni pszennego chlebka na zaczynie drożdżowym (poolish) z dodatkiem zakwasu pszennego według receptury Zorry. Chlebek ma ładny miękisz. Być może byłby jeszcze ładniej wyrośnięty, gdybym użyła wyższego naczynia do pieczenia 😉 Przykrycie pokrywką sprawiło, że wyszedł też płaski 😉 Smakuje jak dobrze osolone pieczywo na drożdżach. Zabrakło mi kwaskowatego smaku pieczywa na zakwasie. Mam wrażenie
Weekendy w domu i ogrodzieZanim odkryłam ten przepis, przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale ten przepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo. To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja. Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm): 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek
Moja kraina smakówSezon jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki
Tradycyjna kuchnia KasiHamburgery w domowej wersji to pyszny fast food, któremu mało kto się oprze. Ale nie każdy robi domowe bułki do
Kolorowy Przepisowniktydzień staję przed dylematem, jakie to ciasto upiec na weekend. W lato, wybór jest szczególnie trudny. Mąż uwielbia ciasta z owocami, głównie kruche i drożdżowe. A tutaj przydałoby się coś innego, co można by wrzucić też na blog. Na ten tydzień polecam jednak standard, czyli kruche ciasto z owocami i żeby urozmaicić całość, warstwą budyniu. Dla męża
Mieszam w Garnkuzaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól, resztę mleka, śniadaniową, koncentrat pomidorowy i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Na samym końcu dodać suszone pomidory, oliwki i ponownie zagnieść. Następnie postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką
Szalona Kuchnia Ewelinylink do makaronu po genueńsku), albo dodać pistacje. Będzie super. Obiecuję. Jeśli chcecie zrobić z tego przepisu wegański pomińcie parmezan, dodajcie więcej pistacji, odrobinę soli lub 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych. Proponuję nie dodawać soli do gotowania fasolki, ponieważ pesto jest słone. Jeśli po wymieszaniu fasolki i zielonego pesto będziecie potrzebowali dosolić całość to śmiało. Ten przepis to idealny zielony
wiecejwarzyw.pl