drożdżowe - 16813 przepisów (strona:569/1121)

Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym 167

cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąki, sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy

Lena Gotuje
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 129

sposób wyjątkowy. Bo czy może być lepsze powitanie niż takie za pomocą pysznego sernika dyniowego? Osobiście uważam, że nie Nie będę też ukrywać, że sernik to obok ciasta drożdżowego , jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względów zdrowotnych nie mogę sobie pozwalać na niego zbyt często, być może też dlatego tak bardzo mi smakuje (teoria zakazanego owocu tutaj odgrywa duże

365 dni dookoła kuchni
Pączki z konfiturą 179

dodałam pozostałe składniki, czyli: żółtka,   ocet (dodanie jego zapobiega   wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia), roztopione, wystudzone masło, cukier, cukier z wanilią i aromat. Na koniec wlałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Teraz trzeba dobrze wyrobić ciasto.   Jeśli robi się to za pomocą haka w mikserze, to sprawa jest uproszczona. Jeśli ręcznie to trochę potrwa. Pamiętajcie, że dobrze wyrobione ciasto

Kuchnia u Krysi
Przepisy na Tłusty Czwartek 165

parzonego i podanych z domowym sosem czekoladowym, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego nadzianych kawałkami jabłek, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/racuchy-z-jablkiem.html 5.    małych ptysi nadzianych budyniem, polanych mleczną czekoladą i posypanych posiekanymi orzechami włoskimi, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/02/mini-ptysie-z-budyniem-czekolada-i.html

Ugotować
Pączki 195

gorącą kąpielą miksować aż cukier się rozpuści i zrobi się biała i puszysta masa. Uważać żeby nie przegrzać jajek. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę wlać rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, sól oraz esencję waniliową. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać mikserem około 10 minut. Ciasto przełożyć

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką 131

Przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ")   Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka

Simply Food
Mini tosty z awokado i kurczakiem 145

ochotę na ciężkie i zapychające śniadanie , czasami na lekkie, czasami wytrawne a czasami na słodkie. Nie bez przyczyny mówią, że kobieta zmienną jest Na słodko lubię croissanty, bułeczki drożdżowe czy słodkie tosty. Jeśli chcę się najeść do oporu to wtedy sięgam po kaszankę lub jajka sadzone. Lekkie śniadanie to takie które sprawi, że czuję sie najedzona ale bez przesady

mecooks
Czarne oponki z węglem aktywnym kokosowym 150

Zainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko  100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny  1/2 szklanki spirytus

AZgotuj!
PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i 148

wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15   min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto znacznie powiekszy swoją

Moniki Smakołyki
Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym 145

Chleb pszenny, ale o kolorze nietypowym, a w smaku wyjątkowym. To dzięki pomidorom suszonym, które z pieprzem marynowanym zostały zmiksowane i do zaczynu drożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki

Moniki Smakołyki
Różana Inka i 15-minutowe pączusie 146

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i łączymy z jogurtem i mlekiem. Mieszamy. Dodajemy składniki płynne do suchych i mieszamy widelcem do połączenia. Ciasta nie wyrabiamy jak drożdżowego – składniki powinny się tylko połączyć. Za pomocą dłoni obsypanych mąką odrywamy malutkie kawałki wielkości niecałej łyżeczki i nadajemy im lekko okrągły kształt (staramy się nie kulgać zbyt długo

Poezja smaku
Pączki włoskie bomboloni 144

Sprawdzony przepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć

MamaOskarka
Pączki bananowo – orzechowe 166

rozpoczęłam wyjątkowo wcześnie. Tak naprawdę już od połowy stycznia testowałam różne przepisy, szukałam czegoś co pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. I tak przetestowałam kilka przepisów na faworki (w tym faworki drożdżowe , czy też faworki na bazie samej śmietany), pączki oraz inne karnawałowe wypieki. Większość z nich niestety nie nadawała się dla osób na diecie, tzn. może powiem inaczej – były

365 dni dookoła kuchni
Pączki warszawskie 136

blogu pączki. Wiecie ,że pączki są starsze niż myślimy. Skąd się wzięły? Początków pączkowej historii należy szukać w Starożytnym Rzymie i na Bliskim Wschodzie. Robiono je z ciasta drożdżowego ale nie słodzonego, bardziej chlebowego ze słoniną w środku. Egipcjanie próbowali je obficie słodzić.W Polsce pączki … Czytaj dalej Pączki warszawskie

gotuj ze mną
Ciasto drożdżowe z dżemem 87

Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem

R'n'G Kitchen