drożdżowe - 16813 przepisów (strona:573/1121)

Pączki z serka homogenizowanego 162

mają w środku małe pęcherzyki powietrza, co powoduje, że pączusie serowe są puszyste.  Mini pączki serowe to łatwe pączki, jeżeli nie jesteście gotowi na to, żeby przygotować pączki drożdżowe - wypróbujcie tych pączków na serku homogenizowanym. Odpowiednia temperatura smażenia sprawi, że będą się same obracały przy smażeniu, nie będą się paliły, a ich smażenie przyniesie Wam wiele radości. Na pączki

MamaOskarka
Foccacia z czosnkiem i oliwkami / Focaccia with garlic and olives 218

Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniej wody, dodaj 2 łyżeczki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W większej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Wlej do mąki rozczyn drożdżowy, pozostałą wodę oraz oliwę. Wymieszaj a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj

Delicious Place
makowiec 156

Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia

mojej kuchni
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 130

wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody

Rita creative
CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 🍑 139

cóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam

Rita creative
Pizzerinki 154

wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły  się jak ciepłe( nomen omen )bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy;P Super alternatywa dla tradycyjnej  pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów  J Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody

Domowe ciasta
Ciasto Puchowiec z truskawkami 159

nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki

Domowe ciasta
Pizza z gruszką 170

spróbować, jeśli jesteście fanami pizzy i serów…. Bo jeśli chodzi o gruszki- szczerze mówiąc- sery pleśniowe chyba zdominowały ich smak… Taka pizzowa ciekawostka do spróbowania. Składniki na puszyste ciasto drożdżowe: zaczyn: 1/5 kostki drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki letniego mleka 2 łyżki mąki Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła

Domowe ciasta
Paluchy z masłem czosnkowym 164

możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka soli 125 g rozpuszczonego

Domowe ciasta
Poduchy ze śliwką 176

przytupem, owoców jest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym cieście

Domowe ciasta
Paszteciki 109

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru

Na moim talerzu
Inspiracje talerzowe #2 160

przykuły moją uwagę. Moja lista takich przepisów jest bardzo długa, dlatego liczę, że ten cykl pozwoli mi to uporządkować.  Dzisiaj chlebki/bułeczki.  Mój piekarnik nie piecze prawidłowo drożdżowych chlebków, wszystko jest dobrze do pewnego momentu, ale nie poddaję się i mam kilka przepisów do wypróbowania.  Może i Wy się zainspirujecie? http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/04/bueczki.html 1. Jestem ciekawa smaku

Na moim talerzu
Obwarzaneczki drożdżowe Lucyny Ćwierczakiewiczowej 170

językiem z przed ponad 100 lat.   Czytając pobudzam wyobraźnię, notuję, przeliczam, ważę... Niesamowita zabawa, nie raz uśmiałam się z teksu, wyrażeń czy słów użytych w tej książce. Obwarzaneczki drożdżowe, nazwa oryginalna Potrzebujemy: ·         1kg dobrej mąki pszennej, ·         50-53g świeżych drożdży

Leśny Zakątek
Buchty z nadzieniem 145

Buchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po prostu smaruje się świeżym masłem. W smaku przypominają chałkę. Idealne na karnawałowy weekend. Choć najpulchniejsze są od razu po upieczeniu

Poezja smaku
Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym 167

Chleb pszenny (polski) na zaczynie drożdżowym, kolejny przepis ze starej rosyjskiej książki: "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeli, 1940".  W mojej wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia! Zaczyn 300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu

Przepisy na domowy ser i chleb