Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej
Słodkie okruszkiKulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu! Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko
Blog z Apetytemsię uroczysty apel, ale taka forma świętowania jest wystarczająca. A weekend upłynął nam pod hasłem imienin taty. Jak co roku miałam przygotować dla niego ciasto. Jedno było oczywiste – upiekłam drożdżowe ze śliwkami, za to drugie musiało być wyjątkowe. Zazwyczaj staram się, aby upiec coś nowego, coś, co jeszcze nie pojawiało się w mojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój
W mojej kuchniŚlimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek. Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 2/3 szkl. mleka 2/3 puree z dyni jajko łyżeczka przyprawy Pumpkin Spice lub cynamonu szczypta soli
wyzwania kuchennedużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady. Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek
cool and mintytypowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe o długości od 40 do 80 cm przygotowywane s ą z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli. Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować poprzez dodawanie smalcu, dobrej jakościowo oliwy extravergine
La grande e la piccola cuocainnymi goframi). Jeśli macie tylko chwilę, ograniczoną ilość składników i chęć na gofry, te będą świetną alternatywą. Jeśli jednak macie czas i chcecie się pobawić np. w zrobienie gofrów drożdżowych ten przepis zostawcie na inną okazję :) Receptura pochodzi z KUCHNI 11/2018. Gofry na śmietanie 250 ml śmietany kremówki masło klarowane 150 g mąki orkiszowej łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli
Dzieje kuchennej Wiewiórytemperaturze 175 stopni C przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pldyniowo-cukiniowe. Idealne na obiad i nie tylko. Składniki: 3 łyżki zmielonego siemię lnianego 3 łyżki mąki orkiszowej 200g puree z dyni 1 mała cukinia 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych szczypta proszku do pieczenia przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać
Truskawkowa Fiestawymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko i wlać letnie mleko. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać tak długo aż będzie sprężyste i gładkie. następnie odstawić do wyrośnięcia. przykryć miskę folią spożywczą. Przygotowanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, szczyptę soli, pokrojone
Kuchnia Pokoleńciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków. Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu z kruchą sałatą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWpadłam po uszy. Teraz codziennie muszę robić hot dogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :) Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu
MamaOskarkaminut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy
Mienta blogdłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
Słodkie okruszki