drożdżowe - 16813 przepisów (strona:546/1121)

Pyszne ciasta na Święta 412

okazji też można upiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 164

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść

Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami 120

macie już przygotowane menu wigilijne? Paszteciki z kapustą i grzybami, zwane także kapuśniaczkami to propozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu

Przepisy na widelcu
Domowa skórka pomarańczowa 205

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch

Gotujemy i jemy
Domowa skórka pomarańczowa 186

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch

Korniszonki
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 178

pracy i gotowe. Smaczna i efektownie wyglądająca choinka będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Jest to alternatywa dla osób zapracowanych, którzy ni mają czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Na moim stole świątecznym taka choinka zagości na pewno :) Składniki: * 2 płaty gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam  Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy

Zrób to smacznie
Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki 186

Pyszne małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra

Szalona Kuchnia Eweliny
PIZZA Z LECZO 227

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA Z LECZO 227

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy 545

jeśli ktoś z Was jej jeszcze nie zna lub jeszcze nie robił to zapraszam na przygotowanie krok po kroku. Pomimo to, że wcześniej było pewnego rodzaju "bum" na gwiazdę drożdżową i w necie można znaleźć całe ich mnóstwo warto zaskoczyć swoich bliskich takim pięknym smakołykiem. To nie tylko ozdoba stołu. Jest efektowna, jak i wybornie smakuje, chyba że ktoś

Z Hrabiną w kuchni
Babka drożdżowa z bakaliami (bez cukru białego, bez laktozy, wegańskie) 171

Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. 4. Mąkę orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem. 5. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką. 6. Ciasto włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my czyli większy garnek wypełnić wodą do 1/3 wysokości i gdy woda

Candy Pandas
Konopia siewna dla zdrowia i dobrego samopoczucia 176

tradycyjnej mąki na konopną, ponieważ konsystencja przy jej użyciu jest inna. Mąka konopna nie zawiera glutenu, więc nie „wiąże” tak ciast. Nie przygotujemy na niej także ciasta drożdżowego, bo nie urośnie na takiej mące. Zaleca się stosować ją w proporcjach 4:1 (mąka pszenna:mąka konopna), aby znacznie podnieść wartość odżywczą dania, nie wpływając diametralnie na konsystencję. Moje wrażenia

Analiza Smaku
Stollen. Strucla z bakaliami 143

Stollen . Strucla z bakaliami to tradycyjna niemiecka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, posypana grubą warstwą cukru pudru, przygotowywana na Boże Narodzenie. Właśnie ten przepis chcę Wam przedstawić w tym roku jako pierwszy na Święta. Świąteczny stollen, znany w Niemczech jako Christstollen, ma kilka odmian np. Mandelstollen (z migdałami), Butterstollen (z dużą ilością masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Stollen charakteryzuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sandwiche z mini foccacii / Sandwiches with mini foccacia 150

pora gorgonzola W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na 15 minut. Sypkie składniki wymieszaj w misce razem z drobno posiekanym rozmarynem. Wlej zaczyn drożdżowy oraz ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wymieszaj aż składniki się połączą, następnie wyłóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ugniatając ciasto około 5 minut. Włóż kulę

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania