drobiowe - 5743 przepisów (strona:211/383)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 247

lekkie i kolorowe dania. Dzisiaj mam właśnie dla Was coś takiego :)  Ja nadal jestem zakochana w kaszy jaglanej- pyszności! :)) Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 małe cukinie 150g drobiowej wędliny papryka czerwona pęczek szczypiorku jajko pieprz, sól puszka kukurydzy 100g sera żółtego w kawałku Kaszę płuczemy. W garnku zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Dodajemy kaszę

Czerwona Porzeczka
Gołąbki z kaszą jaglaną 148

bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego  sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki

Szefowa kuchni
Chińska zupa ostro-kwaśna 248

Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu

wyzwania kuchenne
Kotlet drobiowy po hawajsku 167

czyli trochę egzotyki na klasycznym kotlecie drobiowym :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4 plastry ananasa tarty żółty ser Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy. 2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju

Kuchnia domowa Ani
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 163

Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy zalać

Fabryka pomysłów
Wątróbka drobiowa – wątróbka gęsia z jabłkiem 100

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule, 6 – 7 jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki

królestwo garów
mięsa pieczone i pasztety, wędliny….. 100

pieczony boczek pieczony w niskiej temperaturze rostbef z trawą żubrową pasztet z dzika   pasztet z żurawiną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej-kaczej prosiak pieczony

królestwo garów
Pasztet wieprzowy z grzybami 114

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku

królestwo garów
Galantyna z kurczaka 249

Kurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku,     250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi

królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 167

łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 500 ml bulionu drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę

królestwo garów
Królik w czerwonym winie 119

królik, oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion

królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym 96

bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając

królestwo garów
Zupa krem z pasternaku 94

pasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości

królestwo garów
Młoda kapusta duszona z jagnięciną 122

młoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150 bulionu drobiowego, oliwa do smażenia, Czosnek rozetrzeć, rozmaryn posiekać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem. Odstawić na 30 minut. Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż na ósemki, wyciąć głąb

królestwo garów
Zupa rakowa 133

bulionu drobiowego – użyłam bulion z kaczki, 1,2 kg. żywych raków, masło, koperek, sól, 100 g ryżu  Raki umyć pod bieżącą zimną wodą. Partiami po kilka wrzucać do garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem koperku. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane raki wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć mięso z odwłoka i szczypców, przykryć i odstawić. Skorupki oczyścić

królestwo garów