gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki
królestwo garówdzika pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej
królestwo garówgotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać
królestwo garówprzepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam
królestwo garówbędzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog... Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula
Czerwień i błękitłyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale
Świat Domowej KuchniBardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz
kgwjanczewodolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano
Gospodyni Miejskakoperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemuoctu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili Zioła do marynaty Składniki na sos: spora garść suszonych grzybów 100 ml gęstej śmietany 18% 1 drobiowa kostka rosołowa woda 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao - Tao 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka drobniutko posiekanej cebuli mąka do zagęszczenia Grzybki z zeszłorocznych zbiorów Przygotowanie: Umyte mięso
Kuchnia po mojemuchili). Trzy skrzydełka to chyba niezły wynik jak jeden obiad dla na niespełna dwuletniego Szkraba. Oto propozycje podania dla całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami
Kuchnia po mojemuprzepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku
Kuchnia po mojemustrąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo - grzybowy sos sojowy ciemny sos słodki chili imbir suchy otarty chili w płatkach kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie
Kuchnia po mojemustało się nieodzownym elementem naszego wypasionego (czy tam spasionego) odpoczynku. Oprócz tradycyjnych pyszności na grillu pojawiły się także nasze ulubione tortillki , które przygotowaliśmy wraz z Mężem. Oto pomysł na drobiowego kebabika z grilla. Proste, pyszne i dużo lżejsze niż kaszankowo - kiełbasiane historie. Składniki (na 7 sztuk): 1 i 1/2 dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka
Kuchnia po mojemuDziś przedstawiam drobiowe udka w kolejnej prostej ale smacznej odsłonie. Lubię delikatne mięso kurczaka - oczywiście jeśli tylko zbyt mocno nie zastanawiam się jak owo mięso zostało wyhodowane :) W każdym razie ostatnio wymyśliłam bardzo prosty a zarazem smakowity sposób na przyrządzenie kurzych nóg. Mianowicie tym razem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam
Kuchnia po mojemu