niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw. PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM /własny;/ 8 porcji ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego
W kuchni Karmel-itkiktórej miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem
Stare Garyłyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki
karmelowytygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk
BaRepassmaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu
ClauditteMissCookinglekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów 1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę . Wszystkie składniki przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 4-5 dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami
Bea(u)ty kitchenNajlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa) szklanka śmietany 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki 2 łyżki masła ryż/makaron/kasza Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą
W kuchni bez szafekkostkę lub starta na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki 30 % 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego garść młodego szpinaku, umytego 2 łyżki startego parmezanu, do podania
karmelowyPodawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli morskiej szczypta szafranu 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego posiekana natka kolendry do dekoracji 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji oliwa do marynaty i do smażenia pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma) 0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek
Smaczne Zdrowecebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym
Trzeci talerz