średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę
karmelowyczyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia
Kto ugości moich gości?wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry
Smakowity Blog Kulinarnyniczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział
Świat Smakuamarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką z selera Roladki z amarantusa Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami
Weekendy w domu i ogrodziefasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę
VioletoweKucharzenieWitajcie, Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam super soczystą, aromatycznie orientalną i prostą w przygotowaniu potrawę czyli grillowaną w piekarniku soczystą pierś kurczaka w warzywach z przyprawami kuchni egipskiej. Mięso drobiowe jest szczególnie polecane podczas trzymania diety. Bogata w białka z niską ilością tłuszczu pierś z kurczaka to doskonała potrawa na odżywczy i dietetyczny obiad. Również przy takim posiłku wzmacniamy nasz układ
upichconakoperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostek bulionu drobiowego (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) - łyżeczka koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku - zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki - 4- 5 surowych
upichconasię z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru (fasola
upichconakokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty. Do miski wkładamy 2 łyżki
upichconakiełbaskę zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. W dniu konsumpcji moczę
upichconapowinno być porządne źródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa
Czarnawisienkaodchudzony posiłek. :) Składniki: Spód: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 10g drodży 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju sól Dodatki: 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego przyprawa gyros olej 1 średnia pieczarka 1/4 małej cebuli ketchup zioła prowansalskie 25g sera żółtego Sposób przygotowania: W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą
Truskawkowa FiestaCorner by "jagodzianka" Proste, lekkostrawne danie. Zaczęłam je przygotowywać kilka lat temu, gdy będąc na ścisłej diecie, mogłam jeść tylko gotowane potrawy. Sos … Przeczytaj cały artykuł Post Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPyszne i szybkie danie obiadowe. Filet w tartych migdałach Składniki: filet drobiowy - 1 podwójny tłuszcz do smażenia sól i pieprz przyprawa do kurczaka panierka migdały tarte - 4 łyżki jajko - 1 szt Sposób przygotowania: Fileta umyć, osuszyć , podzielić na cztery porcje. Obsypać filety przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę. Do miski wybić jajko, roztrzepać z solą i pieprzem
Kuchnia Danusi