drobiowe - 5743 przepisów (strona:202/383)

"RED BULL" - pikantny kurczak z ziemniaczanym puree paprykowym 137

wspominałam, jestem ostatnio drobiowa. Dziś danie o przewrotnej nazwie, czyli... czerwony byk. A to po prostu kolejna wersja pieczonego, standardowego 1,5 kilowego kurczaku. :3 Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia pieczemy go obłożonego pokrojoną na ćwiartki papryką w temperaturze 180 stopni, około 1,5 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone dobrze rozgniatamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 260

podrobowym szaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec indyczy duszony z warzywami 138

majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną pastą nacieramy mięso z każdej strony

Kuchenna Kontrrewolucya
Gruziński przysmak - pierożki chinkali 182

mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka łyżek i ok. 2 litrów do gotowania pierożków) sól, pieprz Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dolewamy wodę

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet drobiowy zapiekany. 221

Filet drobiowy w kolejnej odsłonie tym razem z pomidorem, cebulką, zapiekany serem żółtym, mozzarellą  lub pleśniowym, zależnie od gustu u mnie dziś żółty ser. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki

Kuchnia Beaty
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 358

Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex

VioletoweKucharzenie
Piccata z dorsza z kaparami 247

użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy

Poezja smaku
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 371

Pieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food.  Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu.  Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś  z kurczaka

Kuchnia Ellie
Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami 159

cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 236

Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej

Salonik smaków
Pierogi z wątróbką 110

wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 157

soli  sos 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie

Stare Gary
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 205

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka z kurczaka 634

cioci/wujka ze starszego pokolenia. ;-) Galaretka z kurczaka bowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej

Szefowa kuchni
Polędwiczki drobiowe w ziołach 204

Składniki: 6 polędwiczek drobiowych sól rozmaryn bazylia tymianek cząber masło klarowane   Polędwiczki pokroić na 3 części, posolić i obsypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut. Roztopić masło na patelni i wrzucić polędwiczki, smażyć nie odchodząc od patelni nie dłużej niż

harrisa