grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakukurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy ! Składniki: (4 porcje) - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka - bulion drobiowy - 2 szklanki - cebula - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - papryka żółta - 1 sztuka - kukurydza
Fit-aminadzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka miodu lub syropu z agawy pieprz z młynka szczypta soli- opcjonalnie posiekane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, a pozyskanie składników, jeśli podjęte
Kulinarna Pokusailość użytej marchewki oraz to czy pozostawimy łupinę na cebuli. Jeśli wolimy bardzo jasny rosół, użyjmy mniejszą porcję marchwi i obierzmy dokładnie cebulę. Rosół wołowy jest zwykle ciemniejszy od drobiowego. Nie każdy lubi natkę pietruszki – jeśli w danych okolicznościach nie jest szczególnie ważna prezentacja dania, możesz ją pominąć. Niektórzy zamiast natki pietruszki dodają do rosołu szczypiorek. Powyższy przepis zakłada dość
Kulinarna Pokusapiersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki) 2 nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych 150ml bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki pietruszki Marynata 150ml wzmacnianego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 3 goździki
Kulinarna Pokusasobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników i podana z pieczywem to całkiem solidna dawka pokarmu
Kulinarna Pokusaosób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250g) 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2-3 pomidory (300g) 1 średnia cebula (150g) 200ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek lub chrząstek oraz nadmiaru tłuszczu. Nacieramy połową soli i pieprzu, odkładamy
Kulinarna Pokusanogi i skrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki
Kulinarna PokusaPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy
Świat Smakurazem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem :) Zapach: Naturalny, prawdziwy, zachęcający do jedzenia :) Podsumowanie
Zdrowie na języku :PGumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki 12. R osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa 19. Roladki
Przepisy AleksandryDelikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny 1 szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu sól,pieprz do smaku Wykonanie
Z Majeczką w kuchnikalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy 1 litr bulionu drobiowego 2-3 ząbki czosnku bazylia olej rzepakowy sól pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Apetyczna babeczkamożna z osobno ugotowanym białym ryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone) 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski
Sztuka gotowania w/g Samiry