stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast
królestwo garówperliczka, sól, 250 g szalotki, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek rozmarynu, 6 ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, 250 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn
królestwo garówAmuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski
królestwo garówpiersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca, 1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około
królestwo garówjałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi), tymianek, główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Perliczkę można wyluzować
królestwo garówgotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki
królestwo garówdzika pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej
królestwo garówgotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać
królestwo garówprzepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam
królestwo garówbędzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog... Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula
Czerwień i błękitłyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale
Świat Domowej KuchniBardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz
kgwjanczewodolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano
Gospodyni Miejskakoperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemuoctu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili Zioła do marynaty Składniki na sos: spora garść suszonych grzybów 100 ml gęstej śmietany 18% 1 drobiowa kostka rosołowa woda 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao - Tao 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka drobniutko posiekanej cebuli mąka do zagęszczenia Grzybki z zeszłorocznych zbiorów Przygotowanie: Umyte mięso
Kuchnia po mojemu