drobiowe - 5743 przepisów (strona:166/383)

Gulasz drobiowy z kurkami 153

cebula   ząbek czosnku sól pieprz łyżka przyprawy do gulaszu   łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela ang.   2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 0,75l rosołu drobiowego Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać

Smakołyki Asi
Krem z ziemniaków z chrzanem 89

chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną

ladykitchen
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 181

marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę drobno siekamy, cebulę kroimy

Kulinarna Pokusa
Pasztet z czerwonej soczewicy 113

Dietetycznie, zdrowo i warzywnie Był już Pasztet drobiowy . Był jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem naszła mnie ochota na soczewicę w pasztecie ! Przepis zawdzięczam Ciotce, która piecze go regularnie i niezmiennie raportuje błyskawiczne znikanie potrawy z talerza. Nawet Wujo – zagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie

Grunt to przepis!
Zupa serowa z serkami topionymi 193

Pyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Zupka najlepiej smakuje z grzankami, ja często po prostu dodaję do niej kawałki czerstwego chleba. składniki: 1 l bulionu drobiowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 200 g serka topionego śmietankowego 100 g startego sera żółtego, u mnie gouda 2 łyżki posiekanej natki pietruszki biały pieprz mielony Cebulę

Monia miesza i gotuje
Drobiowy pasztet 209

Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Pieczarki zapiekane z mięsem 125

Dzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki

O kuchni z uczuciem
Poniedziałkowy "fit" - Strogonow z indykiem 145

Klasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak.  Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo,  które u każdego jest

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drobiowe roladki z warzywami 157

Składniki filety z kurczaka, 3-4 szt cukinia, 1 mała szt marchewka, 2-3 szt sól, pieprz mąka pszenna, 2-3 łyżki bulion drobiowy, 500 ml margaryna, do smażenia śmietanka słodka 12%, 1/3 szkl (opcjonalnie) Przygotowanie Każdą połówkę filetu z kurczaka cieniutko rozbijamy, dzielimy na dwa prostokąty. Każdy doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w długie paseczki

Gotowanie moimi oczami
Brokułowo Kalafiorowa z Ziemniakami 143

również dodałam świeże warzywa nie mrożone.  Zapraszam :)   SKŁADNIKI: 1 Mały kalafior 1 Mały brokuł 1 Marchewka 4 Ziemniaki 2 Łyżki koperku -ja dałam suszony domowy 1 Rosołek Drobiowy lub Warzywny 3 Liście Laurowe 4 Ziela Angielskie 3 Łyżki Wegety Pieprz 2.5 L Zimnej Wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wodę nastawiam do wrzenia. Dodaję kostkę, ziele, liść i przyprawy. Warzywa Myję

Gotowanie Patki
Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych 165

pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.  4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki

Apetyczna babeczka
Pasztet z wątróbką 214

mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone

PaleoSMAK
Tatar 231

suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki albo trochę oliwy z oliwek. Czy jedzenie surowego mięsa i żółtka jest bezpieczne? Kontakt z surowym mięsem drobiowym często prowadzi do zatruć pokarmowych, a w Polsce wciąż zdarza się wieprzowina zarażona włośniem (szczególnie ta „ekologiczna” od rolnika). Surowa wołowina (i cielęcina też) jest zdecydowanie najbezpieczniejsza, pod warunkiem

PaleoSMAK
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 186

ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów) 1,5 szklanki wywaru (u mnie warzywny, ale może być też drobiowy) sól pieprz cukier gałka muszkatołowa (spora szczypta) 1 szklanka białego wina (lub wody) 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej) ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 153

Ciasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 4 łyżki oleju sól, pieprz   Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej, wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto. Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam przez

Darcia w kuchni