drobiowe - 5743 przepisów (strona:166/383)

Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 101

mięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić

królestwo garów
pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną) 150

rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie?  Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 winne jabłko łyżeczka majonezu ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek kminek dodatkowo: bagietka garść rukoli konfitura z żurawiny świeży grubo zmielony pieprz Wątróbkę oczyścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja 168

takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym: pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue, podane z domowym colesławem z własnoręcznie robionym majonezem: Po wszystkim, zgodnie z tradycją zasiedliśmy do wspólnego stołu. Na początek dostaliśmy rosołek z lubczykiem, który gotował się

karmelowy
Gulasz z żołądków drobiowych 208

Jedni podroby uwielbiają a inni nienawidzą. U nas podroby nie cieszą się dużym powodzeniem, jeśli już to tylko drobiowe i w niewielkich ilościch i na dodatek większość i tak zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko

Monia miesza i gotuje
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 151

spotkaniu ze znajomymi. Pamiętajcie, żeby wyjąc go z lodówki na około 30-40 minut przed jedzeniem – stanie się wtedy smarowny i uwolni wszystkie aromaty. SKŁADNIKI 600g wątróbek drobiowych ( po oczyszczeniu 500g) wymoczonych przez noc w mleku ¼ kostki masła (podzielona na dwie połowy) 25g bekonu 100g szalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej

Karo in the Kitchen
Zupa krem z kasztanów 106

kasztanów, 2 cebule, oliwa, 20 g grzybów suszonych (prawdziwki), 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), prażone pestki dyni, sól, pieprz, Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki. Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki

królestwo garów
Zapiekanka z mięsa mielonego i cukinii 141

alternatywa dla  lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto.   SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag.  mięsa drobiowego  mielonego  5 pomidorów 4 marchewki 3 duże  cebule 4  ząbki   czosnku 30 dag sera  żółtego,  np. Gouda   bazylia, oregano  sól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Królewska kartoflanka 141

ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 92

pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną i pokrojoną w cząstki cebulę

Miód i pieprz
Paszteciki ze schabu pieczonego 139

ciasta drożdżowego jajo 1 szt do posmarowania pasztecików  Farsz: schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu) czosnek 1-2 ząbki sprasowane 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego     Wykonanie ciasta drożdżowego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól . Mieszamy składniki . Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych . Jajo roztrzepujemy i dodajemy

Różowa kuchnia
Flaki po warszawsku inaczej 147

się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki:   500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru

Niezły Młynek
Krem z pieczonej dyni na ostro 189

dyniowy, nie ma żadnych innych warzyw. Do smaku trochę ostrzejszych przypraw aby zupka była bardziej rozgrzewająca. składniki: 600 g puree z pieczonej dyni 1 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprz cayenne do smaku 1/2 szklanki mleka Do garnka przełożyć puree z dyni. Wlać bulion i zagotować, mieszać w między

Monia miesza i gotuje
Risotto z kurczakiem wg Ewy Wachowicz 179

Składniki: 300 g ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g masła 2 łyżeczki curry 1/2 cebuli 1/2l - rosołu drobiowego 200 ml białego wina 1 natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 krople oleju sezamowego Wykonanie: Na patelni stopić masło, na nie wsypać posiekaną cebulę i ją udusić.  Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty lecz

Pychotkaaa
Zupa ziemniaczana z czosnkiem wg Ewy Wachowicz 440

mnie bardzo interesują. Tak więc zapraszam na dzisiejszą zupkę która na prawdę podbiła moje serducho swoim pysznym smakiem! Składniki: 2 główki czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 600 ml bulionu drobiowego natka pietruszki oliwa z oliwek Wykonanie: Główki czosnku zawinąć w folię aluminiową a do środka dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach

Pychotkaaa