drobiowe - 5743 przepisów (strona:169/383)

Zupa kalafiorowa 101

Taka typowa domowa zupa   Składniki kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka kalafior, 1 średnia sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa, 2 sztuki śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, vegeta   Przygotowanie Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę

Gotowanie moimi oczami
Domowa wędina drobiowa 145

Składniki mięso mielone drobiowe, 500g filet z kurczaka, 2 sztuki (połówki) żelatyna, 2 łyżeczki sól peklowa, 3 łyżeczki woda, 70ml czosnek granulowany, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2cm. Oba mięsa przekładamy do osobnych miseczek. Do mięsa mielonego wsypujemy 2 łyżeczki soli peklowej

Gotowanie moimi oczami
Galaretka drobiowa 132

Składniki filet drobiowy, 1 połówka groszek konserwowy, 1/2 puszki marchewka, 1-2 sztuki ogórek konserwowy, 2-3 sztuki żelatyna, 12 łyżeczek jajko, 2 sztuki kostka rosołowa, 2 sztuki vegeta, pieprz Przygotowanie Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Mięso zalewamy wodą, dodajemy rosołek, gotujemy do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Marchewkę, jajka i ogórki kroimy

Gotowanie moimi oczami
Barszcz ukraiński 97

czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło, 1 czubata łyżka liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 4 ziarenka sól pieprz sok z cytryny mąka pszenna, 1 łyżka śmietana

Gotowanie moimi oczami
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 108

Składniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem

Gotowanie moimi oczami
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 158

Składniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw

Gotowanie moimi oczami
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie 140

lodówki, a najlepiej na całą noc. Pieczemy udka przez około 1 do 2 godzin w temperaturze 180st, podczas pieczenia kilkokrotnie podlewamy mięso sokiem wytopionym podczas pieczenia lub odrobiną bulionu drobiowego

Gotowanie moimi oczami
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZARKAMI I KALAFIOREM 107

zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć

Darcia w kuchni
ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ I SZPINAKIEM 154

opinię papki bez smaku.  Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........  SKŁADNIKI: 2 szt pierś drobiowa podwójna , 1/2 kostki feta , 300 gram szpinak , 6 ząbków czosnek , do smaku Sól , do smaku pieprz , 2 szt serek topiony śmietankowy duży , 6 łyżek śmietana , 1 sztuka kostka rosołowa

Darcia w kuchni
Kurczak pieczony na ryżu 165

Danie obiadowe jednogarnkowe .   Do tego dania użyłam skrzydełek, które można zastąpić pałkami lub bioderkami drobiowymi. Składniki:  1,2 kg skrzydełek 400 g ryżu 1 pikantna przyprawa do kurczaka 3 cebule Sos: 1/2 kostki masła 1 litr wody 4 ły ż eczki wegety 6 łyżeczek cukru 6 łyżek kethupu Sposób wykonania: Skrzydełka oczyściłam, umyłam, zaprawiłam pikantną przyprawą do kurczaka

Darcia w kuchni
klopsiki drobiowe w kurkowym sosie 109

grzybki. Natrafi łam na fajne miejsce z kurkami. Nazbiera łam ich tyle, że część włożyłam w słoiki. Potem o nich zapomniałam. Dopiero teraz otworzyłam pierwszy słoiczek. Przygotowałam klopsiki drobiowe w sosie kurkowym.    SKŁADNIKI: 1/2 kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej kurki świeże lub w słoiku  (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło

Darcia w kuchni
DOMOWA PIZZA 157

przepis na 3 duże pizze składniki: ciasto drożdżowe : 90 dag mąki 2 1/3 szklanki letniej wody 1/2  kostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego  przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt

Darcia w kuchni
PASZTET WIEPRZOWY 111

Przepis z gazety.  Pasztet bardzo smaczny.  Składniki: 60 dag wieprzowiny 25 dag wątróbek drobiowych 20 dag słoniny 3 jajka przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) dodatkowo: bułka tarta i masło Sposób wykonania: Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez

Darcia w kuchni
gołąbki z ziemniakami 186

składniki: 1 średnia kapusta 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100 g kiełbasy lub boczku wędzonego jajko olej do smażenia sól, pieprz, majeranek 2 szklanki bulionu drobiowego 400 ml śmietany 18 % Sposób wykonania: Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego

Darcia w kuchni
kasza manna na rosole 116

Delikatna zupka dla maluszka. Można ją wzbogacić dodając ugotowaną, pokrojoną drobno pierś drobiową. Składniki: porcja rosołowa włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka ) sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 5 - 6 łyżek kaszy manna natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Porcje rosołową umyłam, zalałam wrzącą woda, dodałam włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez 1,5 godziny

Darcia w kuchni