czemu nie) Zupę radzę dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 3 średniej wielkości ziemniaki 500 g białych szparagów 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1/2 pęczka zielonej pietruszki szczypta soli 2 łyżki śmietany
Kubki smakuMięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego
Codzienne GotowanieFlaczki drobiowe to świetne danie w którym można wykorzystać mięsko z rosołu. Do tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka
Monia miesza i gotujeDziś polecam zupę ryżową nieco inaczej :) w sam raz dla fanów dobrej zupy, koperku no i oczywiście ryżu :) czyli zupa koperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut
W Moim Magicznym DomuZapraszam na pyszną galaretkę drobiową z warzywami. Do galaretki dodałam wyśmienite warzywka od firmy Bonduelle oraz aromatyczny lubczyk który dostałam od firmy Becla. Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki pęczek włoszczyzny do rosołu kawałek pora i selera domowa vegeta i pieprz do do smaku 3 ząbki czosnku
Sama słodycz i szczypta chilikaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą
Gotowanie jest łatwepodgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka
Takie tam pichcenieJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową. Galareta bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bardzo często gości w moim domu. Polecam :) - 3 udka z kurczaka - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona
Kuchnia z widokiem na ogródciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple). 2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą
Kuchnia w czekoladzieBardzo tanie danie Składniki: - mięso drobiowe - hamburgery - bułka - listek sałaty lodowej - plaster pomidora - 1 szt. czerwonej cebuli - plaster sera zółtego dla smaku majonez, ketchup lub kto co woli Super szybko się go robi a szczególnie dzieciaki są zachwycone. Moje twierdzą zgodnie, że te są lepsze niż te z Mc d..... Zakupy: Kupuję pakowane hamburgery
Tanio smacznie i prostoSmaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi . 1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki
Di gotujeŚwięta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam
Poezja smakuDelikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku
Gotowanie...to proste !serków topionych. Jeszcze za dziecka gdzieś podpatrzona i swego czasu często wykonywana. Dzisiaj w nowej odsłonie z pulpecikami z mięsa mielonego. Jaki rodzaj mięska wybierzecie, zależy od Was. Mięso drobiowe da delikatniejszy smak, jeśli wybierzecie wołowo wieprzowe, pulpeciki będą cięższe. Zupa z gatunku tych treściwych, wystarczy za dwudaniowy obiad. Pulpeciki można wrzucić bezpośrednio do zupy i gotować – tutaj znów
Mieszam w Garnkujest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska. składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki* cukru, 1/3 – ½ szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię