drobiowe - 5743 przepisów (strona:158/383)

Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi 116

dokładniej większość odrzuca podroby jako niezdrowe. My je uwielbiamy i warto się za nie zabrać bo w rezultacie i danie pyszne i zdrowe. Popróbujcie koniecznie. Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 167

bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kurkumy

karmelowy
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 151

Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:).  Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem

O kuchni z uczuciem
Pasztetowa ze słoika 236

doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków.  SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy manny 1/4 szklanki zimnej wody 1 czubata łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli 1/2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE: 1.   Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 183

zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K.  Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego

Di gotuje
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 119

albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być z kostki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki masła 82% tłuszczu 50g twardego żółtego sera sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku olej rzepakowy (lub inny neutralny w smaku

Karo in the Kitchen
Muffinki jajeczne ze szpinakiem 150

żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry początek dnia ☺ 30 minut 6 sztuk składniki: 4 jajka garść szpinaku 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz gruby plasterek szynki drobiowej wykonanie: Szpinak umyć i poddusić z czosnkiem na patelni ok. 4 minuty. Szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać z przyprawami w garnuszku. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Na dnie

Ania i Marcin gotują
Pizza na otrębowym spodzie 199

łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, bazylia – UWAGA żeby nie przesadzić z ilością ziół, bo będzie czuć tylko je ;)   Dodatki do pizzy: Koncentrat pomidorowy Drobiowa wędlina – w zależności od wielkości plastrów tyle, żeby starczyło na całą pizzę (ok 8-9 plasterków) 1 kulka mozarelli light Cebula czerwona Opcjonalnie: rukola, pieczarki   Przygotowanie: Przygotowanie jest

Jak gotować i nie zwariować
Potrawka z kurczaka 235

łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość zależy od tego

Jak gotować i nie zwariować
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 140

domu robiła wątróbkę to ja nigdy nie byłam głodna, albo zakopywałam ją na talerzu pod ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem. Składniki 600 g wątróbki drobiowej 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 średnie cebule 1 duże jabłko natka pietruszki sól pieprz Wątróbkę umyć  i pokroić w mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek

O kuchni z uczuciem
Indyk po brazylijsku 196

był wyjątkowo malutki) 1 papryka zielona 1 cebula biała  5 ząbków czosnku 4 łyżki octu białego winnego 4 łyżki kuminu zmielonego 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego 2 kostki drobiowe 1 łyżka soli (sól to kwestia gustu, można więcej) Przygotowania: Myjemy indyka wodą i octem na zewnątrz i wewnątrz. Przygotowujemy przyprawy którymi natrzemy indyka, czyli miksujemy blenderem cebulę, paprykę, czosnek, koncentrat

Smaki Brazylii
Kilka pysznych marynat do mięs 142

Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw? Wymieszajcie razem kilka łyżek kminku, papryki, czosnku, cynamonu i soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu

naRuszcie
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 203

gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kasztany z wątróbki 114

Świetny pomysł na potrawę z wątróbki! Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 4 jajka 2 białe cebule sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę ugotować bez soli i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Ugotowaną wątróbkę , 2 jajka, oraz cebulę zmielić w maszynce. Dodać trochę tłuszczu, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z wątróbki drobiowej z grzybami do kanapek 167

Kolejne pyszne zastosowanie wątróbki. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 1 dag suszonych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki smalcu 1 żółtko jaja 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na smalcu, następnie połączyć z wątróbka, grzybami i dusić przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia