drobiowe - 5743 przepisów (strona:171/383)

Polędwica wołowa, psiamać! 101

jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy - 90 zł za kilogram. Dobra, jest to trochę więcej niż koszt wątróbki drobiowej z dwudziestu kurczaków ale psiamać - warto, oj warto! Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki aby podczas smażenia mięso miało pokojową temperaturę. Mięso przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy małą

Right Behind The Kitchen
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 160

się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!"  PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni Orłowie, z piwkiem piweczkiem się rozumie

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 192

delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu.  Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 192

jeszcze jedno, jego konsystencja przypomina pasztetową a nie pasztet o nierównomiernie ciekawej strukturze. Mam jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 186

złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone żołądki pokrojone na drobne kawałki oraz jedno jabłko, solimy i smażymy jeszcze 5-10 minut. Zalewamy całość chochlą rosołu drobiowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok. 50 minut. Po tym czasie przelewamy przykrywę garnka zimną wodą aby obniżyć ciśnienie i szybko go otworzyć. Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki

Right Behind The Kitchen
Potrawka z drobiowych serc 174

Danie inspirowane jest przepisem ze strony Sztuka gotowania wg Samiry . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 kg serduszek drobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Gulasz z serc indyczych 171

wątróbkę, żołądki  czy serca. Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis) , a dzisiaj gulasz z serc indyczych. Składniki 500 g serc indyczych 2 szklanki rosołu drobiowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Serca oczyścić  i pokroić w plasterki

O kuchni z uczuciem
Sos musztardowo - chili z jajkiem i Sałatką Szwedzką . 118

dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :)  Zapraszam :)  Składniki na sos : 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 małe łyżeczki  Musztardy piripiri 1/2 łyżeczki   Koncentratu chili   1 łyżka masła  1 łyżka śmietanki 12 %  6 jajek  2 łyżki siekanego koperku  sól

Sama słodycz i szczypta chili
zupa ze świeżych pomidorów 183

świeże warzywa oraz aromat ziół.  Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. zupa dla czterech osób, czyli co będzie do gotowania potrzebne 1 kg pomidorów 1,5 l drobiowego bulionu 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 cebula kawałek selera  2 łyżki masła 1 łyżka  maggi sól pieprz  gałązka bazylii, natka pietruszki co i jak po kolei

Kuchnia Babci Basi
Schab faszerowany - wiem, co jem 344

schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec) przyprawa do mięsa drobiowego 1  jajko 1 łyżka kaszy mannej 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym

W kuchennym oknie Ewy
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS 765

Dziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście

potrawyregionalne
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU 131

najsmaczniejszym włoskim risotto. Składniki: dla 3-4 osób 0,5 kg piersi z kurczaka 1 cebula 125g masła 400 g ryżu arborgio 150 ml białego wina 500 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu sól,pieprz Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor. Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Dodałam ryż i wymieszałam. Wlałam wino

potrawyregionalne
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 153

podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa. Podlałam wszystko bulionem drobiowym. Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Podawałam z ryżem. Można (ja niestety nie miałam pod reką)  posypać świeżymi listkami bazylii

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 184

Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa drobiowego i cielęcego. Mięso królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu)   Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie

potrawyregionalne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 168

grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich leśnych zbiorów

potrawyregionalne