drobiowa - 2000 przepisów (strona:99/134)

Zupa - krem z pora i zielonego groszku 221

Zupa - krem z pora i zielonego groszku   składniki:   - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia)   W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 251

kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego  - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar

SMYKWKUCHNI
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 238

łodygi selera naciowego  1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin

Blondynka Gotuje
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 242

Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały

Blondynka Gotuje
Dlaczego warto jeść śniadania? 189

najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach.  Moja propozycja na smaczne śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora, kiełki (lucerny, rzodkiewki, itd), kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów

Truskawkowa Fiesta
Pęczak z jabłkiem i bobem 161

szklanki bobu* 3 kwaśne nieduże jabłka* 2  łyżki startego sera, u mnie Grana Padano, ale może parmezan lub inny* 1 łyżka masła* sól, pieprz* ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnegoWykonanie:Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić

kolorowotorcikowo
Pyszna sałatka z brokułami i nie tylko! ;) 86872

Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam:  Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only  Tani Weganizm*  Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy  Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Czerwona Porzeczka
Krem z zielonego groszku z grzankami 252

jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.W wywarze warzywnym  ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić

kolorowotorcikowo
Podstawowy prosty bulion 248

potrzebna do wykonania innych zup. SKŁADNIKI Bulion: 1 pietruszka 3 marchewki 1/4 selera 1 duża cebula 1 duże skrzydło indyka (lub antrykot, łata wołowa, a najlepiej mieszanka mięsa wołowo – drobiowa) 3-4 litry wody 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz WYKONANIE W wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami

OstryKęs
Chińska zupa z jajkiem 319

zaspokoi pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli

OstryKęs
Wątróbki w truskawkach 305

razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany

OstryKęs
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 417

pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu

Poezja smaku
Mięcho 357

winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
Zupa koperkowa z pulpecikami 175

doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki tartej, masa powinna być trochę luźniejsza niż na kotlety

Gotuj z Misiem
PIEROGI Z MIĘSEM 450

Pierogi z mięsem to danie wyjątkowo popularne i lubiane w całej Polsce. Pozwala na wykorzystanie mięsa, na którym ugotowana była zupa. Wieprzowinę można zastąpić mięsem drobiowym.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).  CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry