pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie
Mania Gotowaniadomu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa
Olikowa kuchniaprzyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest
Magiczne Życie Martyciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą dodajemy ciągle, aż ryż całą wchłonie i będzie po prostu już ugotowany (około2-2,5 szkl). Możecie zamiast wody użyć bulionu drobiowego, risotto będzie jeszcze lepsze. Risotto powinno być przygotowywane na małym ogniu, powoli. Smacznego! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIkorzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki czosnku- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej- 2 łyżki masła- 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była
SMYKWKUCHNIZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy
SMYKWKUCHNIkuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar
SMYKWKUCHNIłodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin
Blondynka GotujeDobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały
Blondynka Gotujenajpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach. Moja propozycja na smaczne śniadanie: 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora, kiełki (lucerny, rzodkiewki, itd), kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów
Truskawkowa Fiestaszklanki bobu* 3 kwaśne nieduże jabłka* 2 łyżki startego sera, u mnie Grana Padano, ale może parmezan lub inny* 1 łyżka masła* sól, pieprz* ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnegoWykonanie:Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić
kolorowotorcikowoTakże przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Czerwona Porzeczkajest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić
kolorowotorcikowopotrzebna do wykonania innych zup. SKŁADNIKI Bulion: 1 pietruszka 3 marchewki 1/4 selera 1 duża cebula 1 duże skrzydło indyka (lub antrykot, łata wołowa, a najlepiej mieszanka mięsa wołowo – drobiowa) 3-4 litry wody 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól pieprz WYKONANIE W wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami
OstryKęszaspokoi pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli
OstryKęs