warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławypowiedziałam wojnę zbędnym kilogramom i próbowałam maksymalnie urozmaicić codzienne menu, w ramach dozwolonych składników. Eksperyment okazał się na tyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPaella z kurczakiem, cukinią i papryką Składniki: · 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy · 1 podwójna pierś kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz na naleśniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKontynuując wcześniejszy wpis zaprezentuję recepurę na soczyste roladki drobiowe w cieście naleśnikowym. Gosia faszerowała je z mozarellą i suszonymi pomidorami, były pyszne a ponieważ te smaki już znamy, postanowiłam wprowadzić, może trochę nietypowy jak na nadzienie, farsz z marchewki i cukinii. Szczegóły nadzienia (mogącego również stanowić samodzielne danie:) znajdziecie TUTAJ a teraz konkretna porcja mięska: Soczysta roladka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:) nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy pałeczki z kurczaka, które prezentuję poniżej: Chrupiące pałeczki z kurczaka Składniki: 10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka ok. 1/4 szklanki wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagrzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny).Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy ze skorupek przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaProsta słodka surówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia na podwieczorek.składniki:400 g marchewki4 jabłka200 g suszonych moreli Kresto5 łyżek oleju rzepakowego3 łyżki soku z cytrynyMarchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujePyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami.składniki:1 duża główka czosnku500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków1,2 l bulionu
Monia miesza i gotujeBardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.składniki:600 g piersi z kurczaka1 serek camembertgarść rukoli1 jajko5 łyżek bułki tartej2 łyżki siemienia Krestoolej do smażeniasólPierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski
Monia miesza i gotujePyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam.składniki:1,5 kg mięsa mielonego z
Monia miesza i gotujePyszna zupka z dodatkiem kurczaka oraz makaronu z aromatem cytrynowym. Trochę się obawiałam smaku, ale powoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna.składniki:250 g piersi
Monia miesza i gotuje