drobiowa - 2000 przepisów (strona:93/134)

kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 313

składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie

Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 161

pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć i użyć do gotowania wywaru drobiowego). Wysuszyć i obficie natrzeć solą i pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać mocno oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje

Stare Gary
Zupa winna 208

potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień

Stare Gary
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 198

dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a  danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg  selera naciowego, przycięte, obrane  i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu

Stare Gary
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy 189

takcie pieczenia.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz

karmelowy
Lekki rosołek z kurczaka 157

rosół byl klarowny ,nie może gotować się zbyt gwałtownie.Nie należy dodawać zimnej,lecz zawsze gorącą wodę.Nie dodawać za dużo  jarzyn,by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego,szczególnie marchewki,która wprowadzi za dużo słodyczy.Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej cebuli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryżotto Ewy 137

jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta.500 g łopatki wieprzowej1 spora cebula2 łodygi selera naciowego1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )1/3 czerwonej papryki1,5 szk dowolnego ryżu4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )1/3 szk posiekanego koperku1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku konserwowego1/2 szk konserwowej marchewki1/2 puszki czerwonej fasoli2 szczypty cukrusól do smakupieprz czarny do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakukucharek

Ewa w kuchni
Pasztet pieczony 144

łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem

Świat Domowej Kuchni
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 156

szczypta- mąka kukurydziana – 1 łyżeczka- letnia woda – 1 łyżkaSOS :- cebula – 2 szt- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- papryczka piri – piri – 1 szt- bulion drobiowy – 100 ml- czerwone wytrawne wino – 125 ml- czekolada( 70% ) – 50 g- olej Kujawski Smakowy – 3 łyżki- zimne masło – 1 łyżeczka- ocet balsamiczny – 1 łyżka- sól

Ostra na Słodko
Domowy babciny pasztet 580

babcia mówiła tak robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki)0,5 kg podgardla ze skórą0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej)2 marchewki1 seler2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki)4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego0,5 szklanki wody5 łyżek majerankusól, pieprz do smaku3 jajkaPrzygotowanie:Do średniego garnka z przykrywką

Niezły Młynek
Blondynka i Ostrza 190

przyprawami, tak idealnie jak widzicie kucharzy w TV w programach z lokowaniem przypraw :) Świetnie się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę na całość, przyznam się do wszystkiego, filetowałam rybę i nawet wycinałam nim piersi kurczakowi. Od razu zaznaczam nie jestem lekarzem, nie macie szans wpaść mi pod nóż :) Tak więc nóż

Blondynka Gotuje
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 185

świeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony.  A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :)Składniki zupy:450 g. mrożonego groszku,ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,sól, ostra papryka mielona - do smaku,śmietana - do smaku.Podstaw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 154

piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :)Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem. Wątróbka drobiowa jest w swojej strukturze dużo delikatniejsza, jednak ma intensywniejszy smak, więc będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę.  Mój mąż wątróbki w ogóle

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 348

roztopiona i ciągliwa mozzarella.A całość oprószona prażoną cebulką.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;125 ml zimnej, przegotowanej wody;1 surowe jajo;1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku

Gospodyni Miejska
Pasztet z gęsich wątróbek 199

wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.Składniki :40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania