drobiowa - 2000 przepisów (strona:87/134)

Pasztet z soczewicy 152

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)  Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 393

gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 82

mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki

noteskulinarnyfiga
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 110

zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej drobiowej pieprz do smaku sól do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem 479

Święta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka.  Filet

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet domowy a'la wątróbka. 151

Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego  ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki  (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek  cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 268

uwagę. 2 łyżeczki masła  50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sos:  Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę

Humanistka w kuchni
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 161

się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine lub masła pół ugotowanego żółtka Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej

ClauditteMissCooking
Duszona Wątróbka i Brązowy Ryż 170

Składniki: 600 g wątróbki drobiowej 4 duże cebule pokrojone w kostkę 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego chilli świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska (na sam koniec) 3 jabłka pokrojone w kostkę do smaku: szczypta majeranku, oregano i lubczyku suszonego Przygotowanie Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Umytą i oczyszczoną wątróbkę umieszczamy w garnku i zaczynamy gotowanie/duszenie. Wrzucamy

ClauditteMissCooking
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 362

średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego) 3/4 szklanki mleka 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego

karmelowy
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 237

łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cukinia i papryka w śmietanie 91

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/cukinia-w-smietanie.html Składniki     1-2 cukinie     1 -2 cebule     2-3 ząbki czosnku     1 kostka rosołku drobiowego     10 dag masła     200-300ml śmietany 18%     1-2papryki czerwone

w mojej kuchni
Dietetyczne tosty otrębowe 164

łyżek otrąb owsianych   3 łyżki otrąb pszennych   3 łyżki twarożku wiejskiego   2 jajka   6 pomidorków koktajlowych   ¼ małej czerwonej papryki   5 plasterków krakowskiej drobiowej   sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku   ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie tym razem bez tych dodatków Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy

Humanistka w kuchni
Placuszki z piersi z kurczaka 348

  60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi

Humanistka w kuchni
Zielona zupa warzywna 151

Porcja dla 4 osób: 1 duży brokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania