drobiowa - 2000 przepisów (strona:80/134)

Kotlety z selera 211

rosole Pokroiłam  w plasterki o grubości 0,5 cm Usmażyłam na gorącym tłuszczu w takiej samej panierce jak wieprzowe kotlety schabowe. Według mnie smakują podobnie jak ...mięso drobiowe :) To może być wyśmienita propozycja dla jaroszy. Seler można obgotować już w plastrach, ale uważajmy wtedy by go nie przegotować. Gotowany w połówkach może się lekko nie dogotować, ale ja lubię

Proste Potrawy
Makaron z pieczarkami 239

wdzięczny temat - są smaczne, łatwo dostępne, niedrogie i komponują się ze wszystkim. Można ich użyć do zapiekanek (zarówno takich , jak i tego typu ), doskonale komponują się z mięsem, zwłaszcza drobiowym , a pomysłów na ich wykorzystanie można naliczyć całą masę :) Dzisiejszy pomysł to mała wariacja na temat tego przepisu , przydatna w sytuacji, w której nie mamy w domu kurczaka

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa krem z pulpetami z brukselką 194

smaczne, syte i dietetyczne danie.  Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.  Zupa krem z pulpetami z brukselką  2 litry bulionu drobiowego  2-3 różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety

Takie tam pichcenie
the best of 2015: marzec 217

Sałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy

Szybko Tanio Smacznie
Obiad za 10zł - Zupa cebulowo - porowa z sandwichem serowym. 278

tygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk

BaRepas
Galaretka warzywna ze szparagami i szynką 242

lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki groszku  1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów  1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g  Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę . Wszystkie składniki przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ogórkowa 196

Składniki: 4-5  dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami

Bea(u)ty kitchen
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 208

Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki   6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w stylu marokańskim 208

łyżeczka ostrej papryki   1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)   1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki soli morskiej   szczypta szafranu   1 - 2 szklanki bulionu drobiowego   posiekana natka kolendry do dekoracji   1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 212

wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynkowar - co to za stwór ? 214

całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 205

cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym

Trzeci talerz
Pieczeń z kurczaka 573

świąt bo czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny

Mechanik w kuchni
Krem serowy z pora i cukinii 158

cienkie młode pory lub jedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć

CookYourself
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 226

zimno. Spróbujcie.   'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego

CookYourself