drobiowa - 2000 przepisów (strona:77/134)

Kanapka z jajkiem sadzonym i szynką 218

płynnym żółtkiem które spływa po kanapce i tworzy pyszny sos. Czy to może nie smakować? :) SKŁADNIKI (1 porcja) 2 kromki pełnoziarnistego/razowego/żytniego pieczywa 1 jajko 1 plasterek drobiowej szynki 1 plaster pomidora 2 plastry czerwonej cebuli kilka listków sałaty szczypiorek świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko smażymy tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne.  Układamy kolejno: pieczywo, sałata

DefinicjaSmaku
Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym 201

dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej bazylii świeżozmielony pieprz sól morska 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej 4 jajka przepiórcze 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno

DefinicjaSmaku
Sałatka z papryką, kukurydzą i szynką 341

szybko. Polecam ją szczególnie na nadchodzące Święta Wielkanocne, na pewno będzię mocnym punktem w menu :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez i całość

DefinicjaSmaku
Najlepsze leczo z cukinią i kolorową papryką 198

przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :) SKŁADNIKI  300g drobiowej kiełbasy (lub zwykłej) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiełbasę kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy

DefinicjaSmaku
Jedzenie jak z powieści 174

ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej)  ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Chłodnik z botwinki 199

botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1 pęczek dymki 200 gramów śmietany 18% 400 gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warstwowa zapiekanka makaronowa 163

zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :) Składniki: Zapiekanka: 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego  25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego  100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light  przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek

Truskawkowa Fiesta
Laksa 194

szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Kuchnia Prezydentowej
Krupnik Prezydentowej 155

potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz, sól

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 223

Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni. Musicie

Kuchnia Prezydentowej
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 414

minut.  5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym,  ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 162

jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku odrobina oleju do podsmażenia pieczarek 1,5 szklanki bulionu drobiowego Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę kapusty umyć pod bieżącą wodą i usunąć głąb. W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę

Trzeci talerz
Wątróbki Drobiowe na Kaszy Bulgur w Serem i Owocami Leśnymi 171

prostu pomiń ten składnik. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: wątróbki drobiowe 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny  + 1 szklanka wody 1 łyżeczka kurkumy olej kokosowy garść owoców leśnych ( u mnie jeżyny i maliny mrożone) rukola ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ocet

Blondynka Gotuje
Teryna drobiowa 146

Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 145

miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa Składniki: 45 dag ziemniaków 1,5 litra bulionu – ja dałam 1,5 bulionowej kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania