drobiowa - 2000 przepisów (strona:76/134)

Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 189

mleko nie jest tutaj naszym sprzymierzeńcem - znacznie obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne) Zawartość żelaza [mg/100 g] Jaja kurze 2,2 Wątroba 9,4 (drobiowa) 18,7 (wieprzowa) Polędwica wołowa 2,3 Pasztet, wątrobianka, pasztetowa, kiszka krwista 5,0-16,9 Żółtko jaja 7,2 Sardynka 1,4 Produkty roślinne (żelazo w nich zawarte jest gorzej

Powiedz dietom nie
kotleciki drobiowe z cukinią 146

Bardzo apetyczne kotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć i bardzo drobno posiekać, razem ze serem ni pieczarkami. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać jajko

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczny Gulasz z Kurczaka 137

Składniki:   2 Filety z Kurczaka bez skóry 2 Papryki Zielone 2 Papryki Białe 2 Papryki Czerwone 2 Pomidory 2 Cebule Łyżka wegety 2 Szklanki wody 2 Kostki drobiowe " bulion" Sól , Pieprz, Łyżka Oleju  Sposób Przygotowania:    Pierś z kurczaka umyć , pokroić w kostkę.  Filet przyprawić vegetą .  Na rozgrzaną patelnię , wlać olej a następnie wrzucić filet

Gotowanie Patki
Kotlety z wątróbki drobiowej 149

nieco inny sposób, aby zaskoczyć domowników :) Jeżeli lubicie tradycyjną smażoną wątróbkę z cebulką to przygotujcie ją z TEGO przepisu.  Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg wątróbki drobiowej połowa dużej cebuli 1 duże jajko 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki mieszanka ziół do drobiu olej do smażenia pieprz pikantny  sól Wątróbkę umyć

Ugotować
wątróbka zawijana w plaster wędzonego boczku z grilla 149

wątróbka zawijana w boczek z grilla składniki na osiem szaszłyków 600 g wątróbki drobiowej 300 g wędzonego boczku sól, pieprz dodatkowo szpatułki do szaszłyków sposób przygotowania Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki

Miód i pieprz
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 156

marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 348

mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem

karmelowy
Krem szparagowy biały 138

zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu.   Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego – opcjonalnie

Pociąg Do Kuchni
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 214

mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów oraz prostota serwowanych dań

W kuchni Katie
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 230

ilościach węglowodanów. Po ymienione składniki warto wybrać sie do orientalnego sklepu Toko.Warte zachodu. Inną zupą którą uwielbiam jestrównie zdrowa zupa z miso z płynnym jajkiem i indonezyjska zupa soto (drobiowa) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 120

Składniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem

Moja Galeria Smaku
Krem pomidorowo-gruszkowy 158

Koniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki. Składniki: na podstawie przepisu z magazynu Kocioł 5 pomidorów 4 gruszki 1 filet z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić

Moja Galeria Smaku
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 185

dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka soku

Tradycyjna Kuchnia
Wątróbka w papryce 136

Dobra wątróbka w paprykowym sosie przepis dostałam kiedyś od koleżanki Składniki - 70 dag wątróbki drobiowej - 3 cebule średnie - 3 łyżki papryki słodkiej - sól pieprz - olej  Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w pióra włożyć na patelnię kilka łyżek oleju przesmażyć cebulę -  Dodać wątróbkę posypać papryką dusić aż odparuje woda co chwilę przemieszać doprawić    solą i pieprzem

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania