drobiowa - 2000 przepisów (strona:82/134)

Balotyna z przepiórek - faszerowane przepiórki 134

przepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam

królestwo garów
Zupa serowa z grzankami 228

Dzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz  olej Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, jak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. W rondelku podgrzać bulion, dodać serek topiony i wymieszać. Gotować do rozpuszczenia się serków, dodać cebulę

Humanistka w kuchni
Kotlety z selera 160

rosole Pokroiłam  w plasterki o grubości 0,5 cm Usmażyłam na gorącym tłuszczu w takiej samej panierce jak wieprzowe kotlety schabowe. Według mnie smakują podobnie jak ...mięso drobiowe :) To może być wyśmienita propozycja dla jaroszy. Seler można obgotować już w plastrach, ale uważajmy wtedy by go nie przegotować. Gotowany w połówkach może się lekko nie dogotować, ale ja lubię

Proste Potrawy
Makaron z pieczarkami 198

wdzięczny temat - są smaczne, łatwo dostępne, niedrogie i komponują się ze wszystkim. Można ich użyć do zapiekanek (zarówno takich , jak i tego typu ), doskonale komponują się z mięsem, zwłaszcza drobiowym , a pomysłów na ich wykorzystanie można naliczyć całą masę :) Dzisiejszy pomysł to mała wariacja na temat tego przepisu , przydatna w sytuacji, w której nie mamy w domu kurczaka

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa krem z pulpetami z brukselką 153

smaczne, syte i dietetyczne danie.  Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.  Zupa krem z pulpetami z brukselką  2 litry bulionu drobiowego  2-3 różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety

Takie tam pichcenie
the best of 2015: marzec 174

Sałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy

Szybko Tanio Smacznie
Obiad za 10zł - Zupa cebulowo - porowa z sandwichem serowym. 236

tygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk

BaRepas
Galaretka warzywna ze szparagami i szynką 205

lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki groszku  1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów  1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g  Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę . Wszystkie składniki przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ogórkowa 143

Składniki: 4-5  dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami

Bea(u)ty kitchen
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 155

Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny , więc dziś wersja drobiowa Składniki   6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w stylu marokańskim 157

łyżeczka ostrej papryki   1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej)   1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki soli morskiej   szczypta szafranu   1 - 2 szklanki bulionu drobiowego   posiekana natka kolendry do dekoracji   1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 176

wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynkowar - co to za stwór ? 167

całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 154

cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym

Trzeci talerz
Pieczeń z kurczaka 525

świąt bo czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania