drobiowa - 2000 przepisów (strona:91/134)

Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 146

najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego  trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty.     Składniki :                                                                                     - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru

mojewypiekiinietylko
Zupa potrójnie czosnkowa 140

Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy.  Składniki:  - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam. Umytą

mojewypiekiinietylko
Soczysta plecionka z polędwiczki 171

jest olej kokosowy. Moim zamiarem było obsmażenie i upieczenie polędwiczki, jak to robiłam niejednokrotnie. Jednak po zrobieniu plecionki, zmieniłam zdanie i postanowiłam, że przygotuję ją podobnie, jak zrobiłam szynkę drobiową. To był strzał w dziesiątkę. Plecionka z polędwiczki wyszła super soczyście, miękka, delikatna, krucha i różowa, a aromat – hmmmmm – naprawdę potrawa stanęła na wysokości zadania. Krojona w plasterki

mojewypiekiinietylko
Bakłażany faszerowane mięsem 235

odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 158

smaków, czy 5 smaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo.     Składniki:  - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone drobiowo wieprzowe 387

mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo  kotlety  mielone  drobiowo  wieprzowe - zrobiłam  z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki.    Składniki:  - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól, pieprz- serki topione (po 1 do kotleta)- bułka tarta

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 297

się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora  rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.     Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej

mojewypiekiinietylko
Zupa z porów 157

bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 160

również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko.     Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki

mojewypiekiinietylko
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 202

ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe  kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 149

jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki

mojewypiekiinietylko
Kartoflanka 147

trzeba było  zrobić. No cóż,  zrobiłam…  najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę.     Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy)- ok. 400g ugotowanych i  potłuczonych ziemniaków- ziemniaki sałatkowe lub młode- marchew z rosołu (2-3)- 250g wędzonego boczku- 2 cebule- por- 2 średnie główki czosnku- sól, pieprz syczuański- papryka słodka

mojewypiekiinietylko
Sałatka gyros 218

jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia. A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę.     Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros- 2 cebule- młode części pora- puszka kukurydzy- ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej- 1 papryka czerwona- 2 ząbki czosnku- majonez- jogurt grecki- 3-4 łyżki oleju arachidowego Mięso

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 134

sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 227

przyciąga bogactwo smaków i aromatów. Jej różnorodność gwarantuje nam, że od tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania