Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry
Kuchnia EllieCzas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana 18%Groszek ptysiowyOregano (najlepiej świeże), sól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności wstawiamy do gotowania pory, marchewkę, seler, pietruszkę, ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano
kulinarnyJazioła ( bazylia, tymianek, koper włoski)Wszystkie składni łączymy se sobą w miseczce za pomocą rózgi do ubijania na gładki sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do kurczaka. Polędwiczki drobiowe przekładamy do miski i zalewamy 3 łyżkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i suszoną bazylię. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.Bakłażana
kulinarnyJaWstyd się przyznać, ale do tej pory nie używałam w kuchni szparagów. Podchodziłam do nich nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego
W kuchni wieczoremStraszną rzecz uczyniłam i co wrażliwsi, konserwatywni adepci sztuki kulinarnej powinni opuścić tą stronę natychmiast. Sama czuję się zmieszana i nie jestem z siebie dumna, ale
W kuchni wieczoremPrzedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się
W kuchni wieczoremJedna z najlepszych zup kremów i w dodatku pełna zdrowia. Jest w niej cała główka czosnku, ale nie bójcie się, po zjedzeniu nie zieje się ogniem
W kuchni wieczoremKwiecień W kuchni wieczorem ogłasza miesiącem testowania przepisów z książki "Na każdą porę. Rok w przepisach" Sophie Dahl. I tu już w weekend pojawił się podstawowy
W kuchni wieczoremTo moje pierwsze podejście do królika i myślę, że całkiem udane. Dlatego też polecam ten przepis innym, którzy chcieliby się zmierzyć z tym produktem we własnej
W kuchni wieczoremŚwięto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia
W kuchni wieczoremwarzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire
W kuchni wieczoremIglotex mam jeszcze kilka mieszanek warzywnych wykorzystałam więc jedną z nich i przygotowałam chińszczyznę...ale tak inaczej. Zawinęłam ją w roladki drobiowe, a podałam na kuskusie który otrzymałam od firmy Piątnica. Składniki:70 dag piersi z kurczakasól,pieprzzioła prowansalskie1 szklanka kusukusu z Piątnicyopakowanie mieszanki orientalnej Iglotexolej do smazeniaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Oprószamy solą,pieprzem ziołami
Z Majeczką w kuchniGrudzień w statystykach wyglądał tak :439 polubień na FB 142 obserwujących 24 posty42 ,130 wyświetleń najpopularniejsze posty :Drobiowa roladka z pieczarkami Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki Dziękuję
Magiczne Życie MartyPolecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2 kg.małe opakowanie suszonych śliwekmałe opakowanie suszonej żurawiny2 łyżki sosu sojowego1 przyprawa do kurczaka1 łyżka ziół prowansalskichnici do sznurowania mięsaWYKONANIEKurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam
W kuchennym oknie Ewy