risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości
Moja Delicjasmaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g łopatki wieprzowej Sokołów, 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie: Łopatkę wieprzową
Aga w kuchniczas w końcu na mięsko,pyszny zraz drobiowy z musztarda i dodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :) Składniki: Podwójna pierś duża z kurczaka papryka zielona 1 szt ser żółty 100 g musztarda ziołowa z lubczykiem Develey sól i pieprz biały mielony do smaku Panierka: jajko 2 szt bułka tarta olej do smażenia
Różowa kuchniaSkładniki: 500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 kwaśne jabłko 5-6 śliwek suszonych bez pestek sól pieprz majeranek tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w pół krążki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Śliwki na mniejsze kawałki. Cebulę, jabłko i śliwki podsmażyć ok. 5 min. na tłuszczu i przełożyć na talerz. Wątróbkę pokroić
Prosto i Smacznie z Anetąsmakował wybornie :) Zapraszam :) Składniki na placki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki zwykłej sól, pieprz do smaku 0,5 kg wątróbki drobiowej 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu domowa vegeta do smaku pieprz, szczypta chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka
Sama słodycz i szczypta chilidodatek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g białego ryżu 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chili 350ml soku pomidorowego 350ml bulionu ( warzywnego lub drobiowego ) sól (opcjonalnie do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie dla głębszego koloru) 5 łyżek oliwy Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy
Kulinarna Pokusaniezdrowe i robione są z byle czego.Pomimo że wiem jak się je wyrabia i z czego składa lubię je , zwłaszcza te wędzone.Kupuję albo z cielęce lub drobiowe, jednak staram się aby w mojej kuchni niezbyt często pojawiały się w moim menu.Zapraszam. 4 PARÓWKI cielęce 4 cienkie plasterki szynki gotowanej lub boczku 1 jajko bułka tarta do panierowania+ starty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis Dziś na obiad zrobiłem roladkę drobiową z warzywami. Przed pieczeniem roladka warzyła 800 gr. Wykonanie Trzy ćwiartki uda z kuraka zdjąłem skórę oddzieliłem mięso od kości,mięsko przyprawiłem czosnek pieprz sól i co tam jeszcze było pod ręką trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.powodzeniem. Dzisiaj wracam do wyrobów z użyciem szynkowara. Tym razem trafiło na indyka. Przygotowałam go jako prasowankę w galarecie. Do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, a warto sięgać po drobiowe wędliny jako alternatywę dla tych wszelakich wieprzowych wyrobów. Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara SKŁADNIKI : około 800 g filetu z indyka 1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI : (przepis na 3-4 osoby) ryż do risotto ok 300 g 1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę 2 łyżki masła ok 1l bulionu drobiowego 125 ml wina białego 2 szczypty szafranu SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez
Basia w kuchnidzięki temu bardzo sycąca. Treści nadają również kluski na bazie kaszy jaglanej, dlatego zupa może stanowić samodzielne danie. Polecam, szczególnie osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki i dymkę
https:KKuchniaMniamjest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca
Zawsze głodna!razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie
Aga w kuchniłyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy
Moja DelicjaPyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku
Tradycyjna Kuchnia