łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo posiekanych Mięso
Pełny talerzdokładniej większość odrzuca podroby jako niezdrowe. My je uwielbiamy i warto się za nie zabrać bo w rezultacie i danie pyszne i zdrowe. Popróbujcie koniecznie. Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:). Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem
O kuchni z uczuciemdoskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy manny 1/4 szklanki zimnej wody 1 czubata łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli 1/2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość zależy od tego
Jak gotować i nie zwariowaćdomu robiła wątróbkę to ja nigdy nie byłam głodna, albo zakopywałam ją na talerzu pod ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem. Składniki 600 g wątróbki drobiowej 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 średnie cebule 1 duże jabłko natka pietruszki sól pieprz Wątróbkę umyć i pokroić w mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek
O kuchni z uczuciemgotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarnyogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania. A więc… do dzieła. Zupa cebulowa 1 kg cebuli 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta cukru zioła prowansalskie Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, szczyptę
Jacob Tastestaki makaron sprawdzi się idealnie, gdy macie niewiele czasu na gotowanie. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (porcja na 1 osobę; dla większej ilości osób zwiększamy proporcjonalnie składniki) 1-11/2 kabanosa drobiowego 1/4 czerwonej papryki 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku około 2/3 łyżki posiekanego szczypiorku śmietany 18% około 1 łyżki oliwy z oliwek lub innego
Słodkie okruszkipieczonej papryki, przypraw i... czekolady. Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :) Składniki: Roladki drobiowe: 1 podwójny filet z kurczaka 1 mała papryka czerwona, żółta, zielona kilka rodzynek olej do smażenia sól Sos: szklanka bulionu 1 papryka czerwona 50g rodzynek 1 mała cebula 1 czekolada
Wrzosowa Polanakawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut
Ogrodnik w podróżyMięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego
Codzienne GotowanieFlaczki drobiowe to świetne danie w którym można wykorzystać mięsko z rosołu. Do tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka
Monia miesza i gotujeSmaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi . 1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki
Di gotujeŚwięta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam
Poezja smaku