Składniki: twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag
W Mojej Kuchni Lubięprzypadku Biedronka była mi po drodze, dlatego też użyłam sera we wiaderku - niestety 7,5% tłuszczu i jest rzadszy od Emilki) do przełożenia: słoiczek domowych powideł śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić, np. miodem, jednak dla mnie sama słodycz z dżemu starczyła) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto POZA białkami mieszamy białka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbyśmy na niego nie patrzyli to i tak kusi swym zapachem Być może dlatego, że jest to postać wyjątkowa, wykonana z prawdziwego, wiejskiego twarogu, prawdziwych wiejskich jaj od szczęśliwych kurek oraz świeżo zebranych porzeczek z domowego ogrodu. Nic dziwnego, że ten sernik po prostu trzeba zrobić i spróbować Oczywiście wiem, nie każdy ma dostęp do ,,prawdziwego” twarogu i wiejskich
365 dni dookoła kuchniwiększą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino bez pieczenia Składniki: masa serowa 80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy) 250g twarogu naturalnego z wiaderka 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru) 10 łyżek (50g) cappuccino w proszku o smaku waniliowym 3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny 40ml zimnej wody poncz(...)łyżka domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru) 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka zimnej wody kakao do posypania wierzchu Wykonanie: - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić - biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy - twaróg wymieszać
Smakołyki BerenikiDomowe pasty są szybkie i łatwe do przygotowania. Ostatnio postanowiłam połączyć twaróg z ugotowanymi jajkami. Uwierzcie mi, pasta wyszła rewelacyjna! Kremowa, lekko ostra (z powodu cebuli) i pyszna. Jeżeli nie macie koperku to dodajcie posiekaną zieloną pietruszkę. Radzę nie pomijać zieleniny, ponieważ ona dodaje smaku. Składniki: 200 g twarogu 4 duże jajka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego koperku(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Do miski/pojemnika dodać twaróg, cebulę, jajka oraz koperek. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę schłodzić. Najlepiej smakuje podana ze świeżym, domowym pieczywem (np. takim chlebkiem
UgotowaćCookiesssss 🤤 Dziś wpadłam na zdrowe i domowe zastępstwo sklepowych z toną cukru i chemii ciasteczek Składniki: 90 g mąki żytniej 1 jajo woda 100 g twarogu olej kokosowy do smażenia 1. Mąkę,jajo i wodę wymieszać do konsystencji masy wygodnej to smażenia ( lekko gęstawa) 2. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy olej i smażymy mini placuszki (wielkości małej łyżeczki) 3. Czekamy jak ostygną
Zdrowie i pysznie na talerzuKocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze z tą miłością idą chęci Naleśniki, proste, znane każdemu danie. Dziś same i na słodko, z domowym dżemem i miodem, najlepsze! Podaję także z twarogiem na słodko lub wytrawnie z dodatkiem szczypioru. Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem. Możecie
Zasmakuj KuchniSmażony ser to idealna pasta do pieczywa. Łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Aby przygotować domowy ser smażony będziecie potrzebować tylko 3 składników: twarogu, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Wystarczy twaróg rozkruszyć, zasypać odrobiną soli i sody oczyszczonej, a następnie "usmażyć" na patelni. Do smażonego sera możecie wykorzystać suchy twaróg lub taki, którego termin przydatności zbliża się
UgotowaćMoja lodówka :) No ale do rzeczy. Lubię wszystko, co można zrobić samemu w domu. Oprócz domowego chleba, ciast, dżemów i jogurtu robię też twaróg. Co prawda, nie z mleka „od baby”, ale z ogólnie dostępnego mleka pasteryzowanego (nie UHT). Twaróg jest po prostu przepyszny. Przepis wkrótce! Jak wiadomo, po produkcji twarogu pozostaje sporo serwatki. Nie karmię nią zlewu, lecz piekę
Posadzone i zjedzonepozostałych powstał cudowny, pyszny sernik. Cudo! Absolutny must have każdego sezonu jagodowego. Składniki: SPÓD: 150g herbatników kakaowych 50g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód POLEWA: 200g
Cakes By KejtUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna
Walijskie Pichcenieoderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych(...)będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować
Wanilia i KardamonDomowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)Dawniej co jakiś czas po tego typu hiciory sięgałem nie ze względu na cenę, a na smak. Moim zdaniem połączenie smaków w paprykarzu jest bezbłędne. Co prawda ten domowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Paprykarz szczeciński w moim wykonaniu jest
Blendmanowsiane wieloziarniste 1/4 kostki masła (50 g) masa jagodowa 300 g mrożonych owoców (np. 200 g jagód i 100 g borówek) 3/4 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 3/4 szklanki zwykłego cukru (150 g) 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 jajka (l) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny biała polewa 250 g śmietany(...)wstawić do lodówki. W międzyczasie jagody oraz borówki rozmrozić (np. w piekarniku). Za pomocą blendera owoce zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładkie puree. Do misy przełożyć twaróg, wsypać cukier (zwykły i waniliowy), wbić jajka i za pomocą robota wszystko dokładnie wymieszać (nie miksować zbyt długo!). Na sam koniec dodać mąke (pszenną oraz ziemniaczaną), sok z cytryny
UgotowaćSkładniki: twaróg półtłusty 60 dag, jogurt grecki 380 ml, jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, skórki kandyzowane 150
W Mojej Kuchni Lubię