Dziś polecam orzeźwiającą tartę serowo-pomarańczową. Większość z nas zapewne poczyni noworoczne plany dot. m. in. ograniczenia słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie
Domowa Cookierenka AgiO rety, czemu wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje
Domowa Cookierenka AgiPrzyznam szczerze, że to był mały eksperyment, ale że udany, więc bez wyrzutów sumienia mogę się podzielić przepisem :) Mini serniczki wyszły bardzo kremowe, delikatne, rozpływające się
Domowa Cookierenka AgiMniam mniam. Mój ulubiony sernik, o czym wspominałam przy okazji podwójnego sernika OREO . Nie chodzi tu wyłącznie o jego smak, który moim zdaniem zaspokoi każde podniebienie
Domowa Cookierenka AgiCoś dla fanów dyni: sernik dyniowy z lekko korzenną nutą, na spodzie z ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się
Domowa Cookierenka AgiKremowy sernik truskawkowy z delikatną nutą mięty - niebo w gębie! Przyznam, że ciężko mi się teraz skupić i cokolwiek napisać, bo kawałek sernika leży na talerzyku
Domowa Cookierenka AgiBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis
Domowa Cookierenka Agiwyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!. Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspomóc proces zgliwienia sera można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces rozkładu sera. Zgliwiały ser jest ciągnący i łatwo się rozpada, ma bardzo intensywny zapach. Składniki
Apetyczna babeczkaNaleśniki..mało kiedy zdarza się , żebym robiła ponownie z tego samego przepisu..za każdym razem szukam nowego przepisu na ciasto....przepis podpatrzony u Arabeski,,smażone na
Moje domowe kucharzeniePyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2
Moje domowe kucharzeniesól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni lub w tosterze i kroimy na skos. Czerwoną cebulę siekamy i skrapiamy octem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła(...)Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik zebra bez pieczenia Składniki: 100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji
Smakołyki BerenikiUwielbiam drożdżówki a z twarogiem to już w ogóle. Wolę te domowe, zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała w ich przygotowaniu. Do twarogu możemy również dodać inne ulubione owoce. Polecam do filiżanki kawy! Zaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej
VioletoweKucharzenieSernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej NADZIENIE 300-350g rabarbaru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - upieczony kruchy spód ostudzić MASA SEROWA - twaróg zemleć dwukrotnie razem z masłem - do zmielonego twarogu dodać jajka i białko (pozostałe z przygotowywania kruchego ciasta), domowy cukier waniliowy, przesiany cukier puder oraz obie mąki: ziemniaczaną i pszenną - składniki krótko zmiksować (około 1 minuty) lub wymieszać trzepaczką - rabarbar oczyścić, pokroić na nieduże kawałki, wymieszać
Smakołyki Bereniki