łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować pyszną grzankę z serkiem i rzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy nie wpadli :) Poniżej kolejny nadesłany przez Futrzaka przepis :) ps. Wszystkie nadesłane przez Was przepisy podajemy w wersji oryginalnej wraz z linkiem do bloga Autora / Autorki przepisu. Czekamy na kolejne zgłoszenia na adres pustynnyblog@gmail.com Składniki 2 litry pełnotłustego(...)może przekroczyć 100 stopni, bo się wszystko zwarzy. Po zestaleniu się sera wrzucamy go do lnianego worka (szmatki) i wyciskamy albo zostawiamy do obciekniecia. To co zostaje to pyszny domowy twaróg
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki pasty Patak’s Madras – 1-2 jabłka – oliwki, pomidorki, inne dodatki – wykałaczki – 2 łyżki oleju Przygotowanie: Zrób lub kup ser paneer czyli domowy twaróg, pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego pastę Patak’s Madras. Chwilę podgrzewaj. Na patelnię dodaj ser paneer i smaż 4-6 minut obracając
nietylkopasta.ploponki serowe, czyli pączki serowe z dziurką. Mój przepis pochodzi jeszcze ze starego notatnika mojej kochanej Babci. Jest to zdecydowanie najlepszy, sprawdzony przepis na oponki serowe . Moja Babcia używała domowego twarogu, który ucierała w misce. Do tego jeszcze świeża, żółta śmietanka zebrana z mleka. Ja oponki serowe robię z dobrego sera z wiaderka i kwaśnej śmietany. Wychodzą identyczne
AniaGotuje.plKolejny przepis dotyczy ciasta. Kilka dni temu napisałam jak zrobić domowy ser. A dzisiaj podam ja zrobić rewelacyjny sernik, właśnie z takiego domowego twarogu. Jak sami zobaczcie taki sernik nie zawiera żadnego tłuszczu. Sam w sobie jest wystarczająco tłusty. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemleko nie było trzymane w lodówce, całość została rozlana do kubków i odstawiona na zsiadłe. W tygodniu mieliśmy pyszny obiad. :) Zostały jednak 4 kubki zsiadłego mleka, z którego zrobiłam domowy twaróg. Mleka było niewiele, więc twarogu wyszło bardzo mało. Twaróg robiłam po raz pierwszy, według tego, co mówiła jeszcze moja babcia. Zsiadłe mleko podgrzałam, a następnie całość przecedziłam przez durszlak
blog.moje-pasje.infowykorzystamy składniki, w puste przestrzenie wrzucamy ziarna gorczycy i kolorowego pieprzu, zalewamy całość wystudzoną wodą, zakręcamy i odstawiamy na ok 1.5 tygodnia 6. Kiszone pomidory smakują doskonale z twarogiem domowej roboty, świetnie sprawdzi się również wyrazista feta czy ser kozi
Słodki Kompromisaromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora na zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu • 200 g wędzonki krotoszyńskiej • 5 łyżek oliwy
To co kochamDlaczego na serwatce?Ponieważ została po robieniu domowego twarogu a nie lubię marnowania żywności.Trochę inne niż zwykle ale również smaczne. Składniki: 2 szkl serwatki 2 szkl mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+do smażenia Przygotowanie: Serwatkę,mąkę,jajko,cukier,proszek do pieczenia i 2 łyżki oleju miksujemy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarnerobię domowy twaróg z 4 litrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów
Posadzone i zjedzoneKolejny już przepis na wykorzystanie serwatki po domowym twarogu :) Tym razem to nie naleśniki, a aromatyczny, pszenno-żytni chlebek z dodatkiem surowych ziemniaków, dzięki którym dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Zauważyłam, że coraz częściej zostawiam chleby na dłuższe wyrastanie, np. tak jak tutaj- na 10-12 godzin. Po prostu bardziej mi smakują :) Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze
Nastoletnie WypiekanieSernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny. składniki 150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję) 120 g białej czekolady 3 jajka wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
Domowy Smak Jedzeniarazem kolei na domowy twaróg. Jest naprawdę doskonały w smaku, na weekendowe śniadanie wręcz idealny. Jakiś czas temu Madzia zaczęła chodzić na okoliczny bazarek. Po takie prawdziwe świeże wiejskie rzeczy do jedzenia. Niemal za każdym razem kupuje śmietanę i mleko. I z takiego wiejskiego mleka zrobiliśmy twaróg. Od razu napiszę, że takie sklepowe UHT się nie nadaje
Marder&Marder ManufactureJakiś rok temu wrzucaliśmy tutaj na bloga przepis na domowy twaróg. To nie był zły przepis, był całkiem niezły, ale czegoś mu brakowało. Zresztą gdyby był zły to by na blogu się nie znalazł. Był smaczny, nawet bardzo, ale nie był idealny. Chociaż jego podstawową zaletą było to, że był łatwy do zrobienia, w jego skład wchodziło tylko samo mleko
Marder&Marder Manufacturepasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka miała przepis na zupę z kwaśnego mleka ? Może zasłyszała od jednej z Babulinek, a może wpadła na ten pomysł robiąc domowy twaróg? Tego nie wiem. Nie wiem też czy zupa biedaków, jak ją nazywała Karolka, gotowana była w innych domach. A może ktoś z Was ją zna? ** To prosta zupa
KUCHARNIA