Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina Kiełbasy domowe , są wspaniałe , no i na pewno dużo zdrowsze od kupnych . Fakt , trzeba się troszkę napracować ,przy ich produkcji , ale to sama przyjemność , móc się na chwilę oderwać od rzeczywistości nad michą mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Uwielbiam wyrabiać różne kiełbasy i bawić się w wędzenie(...)zabiegu , wieszamy ponownie kiełbasy do wystygnięcia i osuszenia , na dobę w zimnym miejscu . Teraz najprzyjemniejsza część , czyli konsumpcja Smacznego ! Post Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPrzysmak drobiowy – domowa wędlina z kurczaka. Piersi w całości i zmielone udka. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno duuużo zdrowszych. Proporcje na szynkowar 3kg: 1,2 kg piersi kurczaka, 0,8 kg udek bez kości i skóry, 3 łyżki kaparów, 100 g suszonych
królestwo garówDomowe wędliny to jakość i smak więc doskonale wiemy co jemy. Pisałam już to wiele razy bo zdecydowanie bardziej wolę upiec sama kawałek mięsa niż kupować byle jaką wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami. Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka(...)przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej wędliny. Żeby zrobić domową wędlinę można mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie
Smaczna Pyzablogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi . Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła(...)sklepie jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab karkowy z pończochy , schab pieczony w przyprawach , schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu
Kulinarne przygody GatityKolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano(...)poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko. Dobrze smakuje z zimnymi sosami, musztardą, chrzanem lub ćwikłą. Wspaniale komponuje się w kanapkach na ciepło lub sałatkach oraz świetnie znosi mrożenie. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny :) Do domowej wędliny polecam również pyszny, domowy chleb bez zagniatania: Szynka pieczona z goździkami, składniki: szynka (1.5 kg), garść goździków, ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru, łyżka ulubionych suszonych ziół
Lekcje w kuchniDziś do cyklu Domowe wędliny, czyli wiem co jem , dołącza kolejna propozycja, czyli mielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie ziołowy schab z pończochy , schab z pończochy, czyli domowa wędlina i schab karkowy z pończochy ) postanowiłam
Kulinarne przygody GatityDomowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Inspiracja Cincin.cc . Domowy baleron(...)zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia. Oczywiście jeśli nie możemy wytrzymać tak długo, możemy sobie ukroić kawałek wcześniej
Kulinarne przygody GatitySzukałam ciekawego przepisu na domową wędlinę, który nie wymaga poświęcania dużo czasu na jej zrobienie. Wiadomo, że teraz w okresie przedświątecznym każdą chwilę, którą spędzamy w kuchni staramy się wykorzystać jak najlepiej. Właśnie znalazłam takie rozwiązanie na domową wędlinę, która właściwie robi się sama. No bo cóż znaczy 5 minut? I tak właśnie jest. Potrzeba 2x po 5 minut(...)czasie schab już jest gotowy. Pokroiłam go na plastry i .... wszyscy się nim zachwycili. Ja też. Tak więc mam już kolejny sposób na zrobienie domowej, smacznej wędliny. W ten sposób można zrobić karczek, udziec z indyka... Polecam Wam i życzę SMACZNEGO! Krys To tutaj znalazłam ten przepis Polecam również: Schab z gorącej kąpieli Dziękuję
Kuchnia u KrysiParzony karczek w majeranku Domowe wędliny to już prawie moje hobby . Uwielbiam je robić i wymyślać nowe receptury , przy okazji nieco eksperymentując , czasem kiepskim skutkiem , a czasem z wielkim sukcesem tak jak w przypadku tego karczku . Wędlina wychodzi wręcz obłędna w smaku , soczysta i pyszna , chociaż mogłam ją nieco dłużej parzyć , tak z 15 minut , nie siniałby jej wtedy środek(...)osiągnięcia temperatury docelowej .Odławiamy gorącą wędlinę i wieszamy w chłodnym miejscu do osuszenia, na noc , drugiego dnia przekładamy do lodówki i po paru godzinach, możemy delektować się własną domową wędliną . Trudne ? No gdzie tam , troszkę czasochłonne ale jakie pyszne.. Post Parzony karczek w majeranku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody GatityDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)się ono bardziej delikatne i nie wysycha podczas pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)się ono bardziej delikatne i nie wysycha podczas pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam Was po pyszny i łatwy do przygotowania przepis na idealną domową wędlinę. Często robię taką wędlinę w domu, głównie przy użyciu szynkowara. To bardzo praktyczny sprzęt służący do produkcji domowych szynek czy kiełbas. Zdecydowanie ułatwia ich przygotowanie, ja korzystam z niego już od lat. Tym razem miałam okazję użyć modelu z płaszczem wodnym i zakochałam się(...)wodnym, to idealny produkt do przyrządzania mięs oraz potraw wegetariańskich bez konieczności stosowania dodatkowego garnka. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia korzystanie z szynkowaru. Produkt przeznaczony jest do wyrobu pysznych, parzonych wędlin domowym sposobem. Jest prosty w obsłudze i pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego. Dzięki pojemnej komorze przygotujemy w nim boczek, szynkę lub aromatyczne rolady. To specjalne naczynie
Kulinarne przygody Gatity