wędliny w domu. I dziś właśnie taki alternatywny przepis, na wędlinę gotowaną w słoiczkach. Najlepiej wybierać słoiki, które nie zwężają się u góry, gdyż łatwiej z nich wędlinę wyjąć. Domową wędlinę z galaretką wspominam jako jeden ze smaków z dzieciństwa. Moja babcia robiła zawsze takie słoiczki i obdarowywała nimi całą rodzinę. Tym słoiczkom pewnie daleko do tych babcinych, ale wraz(...)nimi odżyły przyjemne wspomnienia z beztroskich dni... Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach SKŁADNIKI: 5 szt podudzia z kurczaka 1 łyżka majeranku 3/4 łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suchej żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego PRZYGOTOWANIE: Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwypełniaczy. Kupienie dobrej szynki to dzisiaj nie lada wyzwanie. Wobec takiej sytuacji coraz więcej osób próbuje robić w domu swoje własne dodatki do pieczywa. Ja także. Dzisiaj kolejna odsłona wędliny domowej roboty, do przyrządzenia której nie potrzeba żądnych wymyślnych urządzeń ani wędzarni. Polecam też zaopatrzyć się w mały szynkowar, w którym można robić pyszne, domowe wędliny np. z łopatki. ROZWIŃ
Smaczna PyzaWędzenie szynek, boczków czy robienie domowej kiełbasy jeszcze do niedawna było uznawane za trudne i czasochłonne zajęcia. Nawet jeśli niektórzy nadal uważają, że może tak być, to smak domowych wędlin nie zastąpi tych, które kupujemy w sklepach. Jak wybrać odpowiednie mięso i w domowych zaciszu zrobić wędliny? O tym w dzisiejszym wpisie. Wbrew pozorom, robienie domowych wędlin
Krokusowy DomKolejna pyszna propozycja na domową wędlinę.Tym razem przepis mojej mamusi na pyszny karczek.Często do niego wracam bo bardzo Nam smakuje Składniki: 1-1,5 kg karczku główka czosnku 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz majeranek 1 płaska łyżeczka kminku Połowę czosnku obrać,wycisnąć i rozetrzeć razem z solą.Umyte i suche mięso w wybranych miejscach delikatnie naciąć(...)mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu,myślę,że niejedna osoba pokocha smak tej domowej wędliny. Chciałam jeszcze wspomnieć o przyjemnej niespodziance jaka mnie spotkała.Taki malutki sukces...mój przepis został wydrukowany w czasopiśmie 'Przepisy Czytelników' Oczywiście moje faszerowane skrzydełka można znaleźć na blogu
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepis na mielonkę z szynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki(...)czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak delektować się pyszną, domową wędliną
babka w formieZdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy. Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt(...)zajęło mi to ponad 2h. Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy. Wkładamy wszystko do lodówki na 12h. Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy. Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę. Smacznego!! KALORYCZNOŚĆ PORCJI 100g = 86kcal KALORYCZNOŚĆ Plastra 42g = 36kcal
IzaGotujeJedna z lepszych domowych wędlin ze wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki. składniki: 700 g mięsa z piersi kurczaka 300 g zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta kminku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki(...)szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak kolejny raz delektować się pyszną, domową wędliną
babka w formieminut 40,00 zł Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka DOMOWA SZYNKA Z SZYNKOWARU Zobacz też te przepisy: – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron Przygotowanie: 30 minut przygotowanie marynaty, 5 dni marynowanie, 90 minut parzenie, 24h chłodzenie Składniki: – 1,2-1,4 kg szynki(...)użyj termometru do zmierzenia temperatury). Gotuj wędlinę przez 1,5 h utrzymując temperaturę 80 st C. Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstaw do lodówki na 12- 24h. Po tym czasie szynka jest gotowa i można ją wyjąć z urządzenia i pokroić SMACZNEGO! Artykuł Domowa szynka w szynkowarze pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plWĘDLINA MOZAIKA DROBIOWA Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso
Kuchnia PaulettesJakość wędlin sprzedawanych w sklepie ma wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną szynkę wędzoną. składniki Mięso 5kg szynki Solanka 300g peklosmaczku klik lub 250g
Kulinarne pyszności Molkiwykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki. "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe mięsa, ryby i wędliny. Dla każdego coś dobrego(...)Każdy przepis opatrzony zdjęciem gotowego wyrobu, zdjęcia bardzo ładne i apetyczne. Przepisy proste, każdy spokojnie sobie z nimi poradzi. U mnie książka bardzo zainteresowała męża, który lubi robić domowe wędliny, a i dobrze, bo powiem Wam, że wychodzą mu naprawdę smaczne. Przepisy w książce naprawdę ciekawe, w większości do wykorzystania. Nadeszła jesień, więc przygotowywanie domowych wędlin to już taki mały
kruche babeczkijest banalnie proste, wystarczy zmielić drobiowe mięso, wymieszać z dodatkiem żurawiny, serka twarogowego i przypraw. Później pozostaje tylko uformowanie mięsa w folii i pieczenie Domowa wędlina drobiowa z żurawiną Drukuj przepis Składniki -600 g mięsa z kurczaka *(ja użyłam mięsa z ćwiartek) -3 łyżki serka twarogowego na kanapki (śmietankowego) -garść suszonej żurawiny -2 ząbki czosnku(...)stopni. Pieczemy przez około 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na kawałki. --> Smacznego Notatki *nie polecam samej piersi z kurczaka - wędlina może wyjść za sucha Post Domowa wędlina drobiowa z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeDomowe wędliny są idealnym dopełnieniem domowego chleba, który coraz częściej gości na polskich stołach. Im bardziej zagłębiam się w temat domowych wędlin, tym, siłą rzeczy, coraz lepiej poznaję tajniki ich produkcji i staram się je upraszczać do granic możliwości, tak, aby smak na tym nie ucierpiał. Dzisiaj podzielę się recepturą na domową pasztetową. To jest jakby połączenie pasztetu z pasztetową(...)Moim zdaniem ma więcej wspólnego z pasztetową i dlatego tak ją nazwałam :) To wędlina idealna dla tych, którzy: - pracują i nie mają czasu na długogodzinne sesje z garami - mają maszynkę do mięsa - nie mają czasu albo możliwości szukania w sklepach osłonek poliamidowych lub jelit naturalnych - nie mają dużego garnka do pasteryzowania lub parzenia kiełbasy - wyznają zasadę „ chciałabym, ale się
Posadzone i zjedzonechleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania. Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną (przepisy na domowe wędliny tu ). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny! Prosty chleb pszenny - składniki: 850 g mąki pszennej typ 450 Szklanka
Kuchnia Łukaszadrobiowa wędlina konserwowa Wieprzowa łopatka, to gatunek mięsa nieco pomijany przy wyrobie domowych wędlin. Może dzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co prawa na kotlety, czy gulasz, ale wiele osób nie wyobraża sobie by można(...)łopatki pieczeń, czy tez wyrób konserwowy. A szkoda bowiem wystarczy niewielki garnek, polny kamień, lub inny obciążnik i już możemy wykonać domową wędlinę. W niczym nie ustępującą wyrobom uzyskanym z "szlachetniejszych" rodzajów mięs i przy pomocy wymyślnych szynkowarowych "machin". składniki na jeden wyrób wykonany w garnku
Miód i pieprz