domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:4/230)

Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej 419

reakcję z mięsem, tak samo wpływa na nasze tkanki. Jest wiele doniesień naukowych, według których częste spożywanie azotynów może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Tymczasem zrobienie naturalnej i pysznej domowej wędliny jest naprawdę bardzo proste. Przekonacie się mo tym, wypróbowując nasz przepis . Przepis na domową wędlinę z piekarnika Składniki: około 1,2-kilogramowy ładny kawałek schabu lub mięsa od szynki(...)wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 czubate łyżki zwykłej soli, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona w proszku, majeranek lub inne zioła suszone, trochę oleju. Jak zrobić domową wędlinę z piekarnika? Do miski, w której będzie można dość ciasno ułożyć mięso, wlej około litra wody (wody powinno być jak najmniej, ale tyle, żeby przykryła mięso) dodaj sól, czosnek pokrojony

Kulinarna Polska
Schab pieczony w mleku 118

Schab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu. Podaję z sosem np. chrzanowym, przygotowanym na bazie pozostałego mleka z pieczenia. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu(...)schab zostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny schab delikatnie osuszam papierowym ręczniczkiem i zawijam w folię aluminiową. Przechowuję w lodówce. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na domowe wędliny ( po kliknięciu w tytuł nastąpi przekierowanie do przepisu ) : Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. klik   Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. klik   Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Kiełbasa krakowska parzona 212

Zapraszam na kolejny przepis na pyszną domową wędlinę, tym razem jest to kiełbasa krakowska parzona. Jest doskonała taka na świeżo, czyli bez podsuszania, jak i po tym gdy lekko obeschnie powieszona w kuchni czy innym przewiewnym miejscu. Ja bardzo często też ja mrożę tuż po parzeniu, gdy już całkowicie wystygnie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy domowe wędliny: Ziołowy schab(...)pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab

Kulinarne przygody Gatity
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 163

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów(...)suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą konserwacji mięsa

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 163

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów(...)suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą konserwacji mięsa

Kuchnia MagdaLeny
"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 119

Wędliny domowe" to książka dla miłośników domowej produkcji wędlin i tych, którzy chcieliby robić wędliny w domu. Znajdziemy tutaj mnóstwo porad jak wyczarować samemu wspaniałe szynki, rolady czy kiełbasy i przekonują, że nie jest to wcale takie trudne. Jak wiemy domowe jest na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe, więc ja jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.  Zacznę od tego(...)Zaczniemy od tych prostszych i na pewno podzielę się z Wami tym co wyszło. Przepisy, które znajdziemy w książce nie są trudne. Fotografie gotowych już wyrobów zachęcają do robienia domowych wędlin. Wyglądają bardzo apetycznie. Autorzy zachęcają do korzystania z mniejszych ubojni, bo w tych czasach tanie mięso niestety jest bardzo podejrzane i nie wiadomo skąd sprowadzane. Zachęcają do robienia samemu

kruche babeczki
Domowe przetwory. Morele marynowane, do mięs i wędlin 190

Morele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie

Smaczna Pyza
Domowa wędlina czosnkowa na kanapki 83

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki z szynkowara jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim zdrowa, gdyż nie ma w niej żadnej zbędnej chemii, którą można znaleźć w wędlinach ze sklepu. Ponadto taka wędlina jest też o wiele tańsza niż sklepowe. Co prawda przygotowanie wyrobu w domu jest procesem wymagającym czasu, gdyż trwa 3 dni, ale przynajmniej nie jest to bardzo(...)pracochłonne. Myślę, że zakup szynkowaru był jednym z moich lepszych pomysłów w ostatnim czasie. Od kiedy go mamy, nie kupuję już wędlin w sklepie. Składniki na domową wędlinę czosnkową na kanapki: 500 g golonki wieprzowej (mięso i skóra – bez kości) 700 g schabu (może też być łopatka lub szybka wieprzowa) 4 ząbki czosnku 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa

e-PrzepisyKulinarne
” Koperkowy ” schab, parzony na kanapki – domowa wędlina 137

Koperkowy ” schab , parzony na kanapki – domowa wędlina Koperkowy schab , jest to niezwykle ,aromatyczna i soczysta wędlina , która nie przysparza kłopotów w wykonaniu , nawet tym mniej doświadczonym Wiadomo , także , nie od dziś , że taka domowa wędlina , nie ma sobie równych , ani zdrowszych Koperek w tym roku rośnie jak szalony , a że w ubiegłym roku, nie chciał mi rosnąć(...)godziny . Po tym czasie , schab wyławiamy z kąpieli i nie zdejmując folii wkładamy do lodówki . Na drugi dzień , schab jest gotowy , można zdjąć folię , kroić i rozkoszować się soczystą , domową wędliną , pachnącą koperkiem … Smacznego !   Artykuł ” Koperkowy ” schab, parzony na kanapki – domowa wędlina pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) 4139

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity(...)czas gotowania […] The post Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pikantna domowa kiełbasa 73

Pikantna domowa kiełbasa. Nasi czytelnicy wiedzą, że regularnie przygotowujemy domowe wędliny, m.in.białe kiełbasy na różne sposoby: jak zrobić białą kiełbasę , cienkie grillowe kiełbaski z majerankiem , Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) i białą kiełbasę . Szczególnie polecam wpisy na domowe wędliny: – Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające – Wędliny w słoiku Mięso mieliliśmy elektryczną maszynką do mielenia mięsa. A tradycyjnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa wędlina z szynkowara 169

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak , w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g. Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka(...)dodatkiem marynowanych pieczarek i czerwonej papryki. Taka własnoręcznie zrobiona wędlina smakuje przepysznie, pozbawiona jest konserwantów i sztucznych dodatków. Robiąc kanapki z domową wędliną mamy świadomość co zjadamy. Zapraszam was do odwiedzenia sklepu Tradismak na którym możecie kupić szynkowar (do wyboru są różne wielkości) oraz przyprawy do przyrządzenia wędlin. Post Domowa wędlina

Marta Gotuje
Domowe wędliny 120

kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy i najpewniejszy sposób, aby stworzyć pyszną i aromatyczną żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne(...)mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe, czyli takie, które możemy przechowywać aż do 6 miesięcy, półtrwałe, które przechowujemy maksymalnie miesiąc, a także nietrwałe, które należy spożyć w ciągu kilku dni. Zanim więc podejmiemy decyzję

Kuchcik gotuje
Domowe wędliny 171

kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy i najpewniejszy sposób, aby stworzyć pyszną i aromatyczną żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne(...)mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe, czyli takie, które możemy przechowywać aż do 6 miesięcy, półtrwałe, które przechowujemy maksymalnie miesiąc, a także nietrwałe, które należy spożyć w ciągu kilku dni. Zanim więc podejmiemy decyzję

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania