Jarmuż to warzywo trochę u nas niedoceniane, na szczęście ostatnio to się zmienia. To prawdziwa bomba witaminowa, przeciwnowotworowa i oczyszczająca. Jest bogatym źródłem
Smaczne Zdrowewybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju
Kuchnia z widokiem na ogródOdkąd wyhodowałam własny zakwas bardzo interesuje mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych
dom-agi.plzapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniamSkładniki:450 g wody450 g mąki razowej pszennej220 g maki żytniej4 dag drożdży suchych2 łyżeczki soli morskiej Kamis1 łyżka oleju1 łyżeczka cukruWykonanie:wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej, na środku robimy wgłebienie dodajemy drożdze. Ustawiamy na wage
Z Majeczką w kuchniDobrych konfitur nigdy za wiele. Moi domownicy uwielbiają je nie tylko na kanapce (te są szczególnie pyszne) ale również jako dodatek do naturalnego jogurtu
Smaczne ZdroweDo grona przygotowywanych konfitur dołączyła w tym roku konfitura jagodowa. Przygotowywałam ją pierwszy raz i jak na mój gust wychodzi ona bardzo słodka. Dlatego mimo użycia
Smaczne ZdroweJedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny
Smaczne ZdroweWielu z Was zapewne nie wie ( niektórzy nie pamiętają), że kiedyś gdy nie było można kupić w sklepach sera smażonego w kubeczkach , ludzie przygotowywali
Smaczne ZdroweTo chyba najlepsze z przygotowywanych dotychczas powideł, zrobiłam je pierwszy raz w ubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je
Smaczne ZdrowePowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie
Smaczne ZdroweCzęsto piekę chleb ale do tego pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki do wypieku domowego chleba - baltonowskiego. Dodałam ziarna oraz olej i trochę soli bo lubię jak pieczywo ma wyczuwalną sól i muszę przyznać, że mieszanka ta sprawdziła się super. Chleb wyszedł bardzo smaczny.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-) Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo(...)przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-) Zapraszam! Inne przepisy na pieczywo :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJestem fanką tego pieczywa, jednak nie zawsze mam czas żeby jechać po kilka placków do sklepu.( mieszkam "na końcu świata" i wypad do sklepu
FarmażonyOdkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio dużo swojskiego pieczywa u mnie...aż sama się dziwię, że tak dużo piekę...no , ale jak tu nie piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też
Moje domowe kucharzenie