Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i
Pełny talerzZapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed
Ewa w kuchniW czwartkowe przedpołudnie do mojej skrzynki mailowej wskoczyła niespodziewana wiadomość. Okazała się być zaproszeniem do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Miały się tam odbyć kolejne warsztaty
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest
Basia w kuchniSchab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane
Kulinarne przygody GatityC hleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam
coolinarnastrefa.blogspot.comprzyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :)Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej.Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :)Czytaj więcej
bistro mamaOstatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.)Kupisz ją tutaj: kliknijJest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa. W Stanach bezglutenowcy zajadają się chlebami i bułkami z jej dodatkiem. Dla nas jest to produkt genialny, który o wiele bardziej zagęszcza niż jakakolwiek inna mąka. Chodź jest to produkt
Wypisz Wymalujhistoria sięga ponad 2000 lat . To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Uważa się, iż przepis podstawowy ma pochodzenie etruskie. Choć wiele wskazuje też na to, iż wywodzi się ze starożytnej Grecji. Nie bez powodu nazwano ją z łacińskiego focacio , czyli ognisko domowe. Nazwa podkreśla ważną rolę jaką odgrywała od wieków gromadząc rodzinę wokół paleniska , na którym początkowo była wypiekana(...)foisse lub fouaisse , a w innych częściach Francji jako fougasse . Argentyńczycy mają swoją fugazza , a Hiszpanie hogaza . Focaccia . Zgromadziła nas wczoraj przy wieczornym stole kusząc cudownym zapachem świeżego pieczywa, aromatem rozmarynu, morskim klimatem soli i ciekawością jak będzie smakować z cukinią. Choć nie mamy tradycyjnego paleniska, zjadaliśmy ją w iście pierwotny sposób. Rwąc łapczywie, ciepłe jeszcze kawałki maczaliśmy
KUCHARNIAChyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich kilka i wszystkie szybkie i smaczne. Dziś kolejna smaczna, szybka w wykonaniu i tania pasta. Doskonała na śniadanie, czy kolację. Polecam :) Składniki - biały ser 25 dkg. - puszka filetów z makreli w oleju ( mogą(...)zielona i biała część ) - majonez - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz ) Wykonanie Rybę wraz z olejem przekładam do miseczki,dodaję pokruszony biały ser i całość dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję drobniutko pokrojone cebulki, spora łyżkę majonezu i doprawiam do smaku. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok.pół godziny. Podaję z pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcudownym smakiem. Przepis sprawdzony, bo od Liski, a ona jest mistrzynią, jeśli chodzi o pieczywo :) W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 550, 7 g drożdży instant
Delicious TitbitsPyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki
Dzieje kuchennej WiewióryPo przepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale
Krakowskie smaki AniCzasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)zwilżone wodą i posypane płatkami owsianymi. Świeżo upieczone chleby w trakcie studzenia na kratce. Jeżeli gdzieś zostanie Wam kawałek papieru do pieczenia, to można się go pozbyć po ostudzeniu pieczywa. Nie ma sensu palić palców na gorących chlebach ;-) Smacznego
Passions hobbies lifeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od
Marta Gotujeubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. PolecamSKŁADNIKI:3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g, drożdży świeżychok. 1,5 szklanka mlekaWYKONANIEZ drożdży przygotować rozczyn(...)Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyTrudno je nazwać ciasteczkami. Słodkie i to bardzo, ni to sezamki, ni cukierki, a może domowej roboty lizaki tylko nie na patyku? Zapachniało dzisiaj w mojej
Dzieje kuchennej WiewióryTo nie takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda
Wypisz WymalujChlebek naan to indyjski płaski chlebek kształtem przypominający kroplę, wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku Naan podawany jest
Oryginalny smakA może pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do
Kulinarne przygody Gatity