sama chleba, No, chyba, ze "chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek o tej tematyce w ksiegarniach. Ponieważ rok 2015 jest
Zawsze głodna!Muszę się Wam przyznać, że od czasu kiedy zrobiłem swoje pierwsze pieczywo, a dokładniej bułki, w domowych warunkach, coraz bardziej mi żal chodzić do piekarni i wydawać pieniądze na te, codziennej potrzeby, produkty. Taka mnie ostatnio myśl dopadła, że za dziesięć sztuk moich ulubionych bułek w piekarni, musiałbym zapłacić 19 zł. Ja dziś kupiłem mąkę żytnią za 3zł
BaRepaswystudzić.Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić.Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.Podawać samą lub z pieczywem. Ja zrobiłam do niej domowe bułeczki czosnkowe
Lawendowe NieboBardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam
Kuchnia domowa AniNie sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na
Kuchnia domowa AniSezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)Składniki: Ciasto
Kuchnia domowa AniChoć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam
Kuchnia domowa AniBazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)Składniki:550 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajko25
Kuchnia domowa AniChlebek bananowy to pomysł na banany, które zalegają :) Nie potrzeba miksera, robi się błyskawicznie i jest pyszny :) Przepis zaczerpnęłam z Przyślij przepis, nr 1/2014 (74).
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to
Kuchnia domowa AniSkładniki:250 dag mąki5 dag cukru4 dag masła ( roztopić)1/2 szklanki ciepłego mleka2 i 1/2 dag drożdży olejek cytrynowy1 cukier waniliowy1 żółtkodżem / powidłaKruszonka:1 łyżka mąki1
Kuchnia domowa AniDrożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 szklanka mleka20 g świeżych drożdży2 małe jajka1 i 1/2 łyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczka
Kuchnia domowa Aniniego.Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.Podajemy z zieleniną i oliwkami.Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone z czerstwego pieczywa :)Smacznego
Taste Of My Dayłatwe i pyszne- jak wszystko co kokosowe! Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy
Symfonia Smakówkanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej(...)przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym pieczywem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsmażony uznany jest za produkt regionalny i prawie w każdym domu kiedyś się go przygotowywało. W moim domu ser smażony przygotowuje się regularnie, gdyż takie domowe sery smażone są doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) Piotrek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj
UgotujmyTo.pl2 kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego 1 jajko 1 łyżeczka oleju 2 plastry pomidora garść rukoli 1/4 czerwonej cebuli szczypiorek 1 łyżeczka majonezu sól
Świat Domowej KuchniPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
BullioUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i
Pyry na GazZ nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody GatityMarzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu
Bon Appetit Małgorzatygóra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:)Łopatka pieczonaSkładniki:około 1,2 kg łopatki wieprzowej6 ząbków czosnku3 liście laurowe (rozrobnione)1 łyżeczka rozmarynu3 łyżeczki majeranku7 owoców
UgotujmyTo.plPieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie
Ala piecze i gotujeDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Przejdź do przepisu na pasztet
w kuchni i w ogrodzieDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby
prawdziwe jedzenieDziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z
Kulinarne przygody GatityKilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem
Truskawkowa FiestaZ cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że
Niezły Młynek