kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona
Apetyczna babeczkaDomowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.Kto ma ochotę na kromeczkę
Gospodyni MiejskaChyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże
charlotte gotujeOd dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1
Kuchnia domowa Anikoktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla. Z podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia domowej focacci. Post Focaccia pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePost Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojemożna użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera. Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego)przygotowanieKurki oczyścić ( najwygodniej tak) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki(...)Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić na bok. Przygotować pieczywo. Kromki możemy podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć
Stare GaryPodobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności!Składniki:Ciasto:250 g mąki + do podsypania20g świeżych drożdży1 jajko1/2 szklanki mleka50
Kuchnia domowa Anizdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży 100 ml wody + 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej Dodatkowo: 2 łyżki mleka
Zdrowie na języku :PPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypoznał już zdrowotne walory diety śródziemnomorskiej, na pewno doceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka
W poszukiwaniu inspiracjiW Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu zrobiłam całkiem nie małe 2 ciabatty (1,5 zostało zjedzone od razu w ciągu 20 minut!), myślę że jest to najlepsza recenzja
Brzuszki Łakomczuszkizłocisty kolor zaprasza Cię do konsumpcji. Każda jej minimalna nierówność prowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie i to nie byle jakim bo... zdrowym, smacznym, bezglutenowym i domowym. Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach(...)wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu. U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę "ludzkich" bułek. Wtedy (jakieś 10 lat temu) bezglutenowe pieczywo nie było na wyciągnięcie ręki (szczególnie w małym mieście) i bochenek chlebka był prawdziwym powodem do radości i dumy. Zamawiałyśmy
Wypisz Wymalujładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska. Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem. Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta) Zalewa
Di gotuje